torsdag 23 januari 2014

Fisk- och skaldjurssoppa


Jag har som nyårslöfte att lära mig äta selleri, en av de äckligaste grönsaker jag det. I helgen tog jag tjuren vid hornen och lagade en fisk- och skaldjurssoppa med den hatade grönsaken. Herr Moberg stod för inspitationen. Jag lagade hans recept nästan rakt av, men minskade på sellerin (får ju ta det lite lugnt såhär i början!) och uteslöt saffranet. Det blev en jäkligt god soppa. Alltså, så god att jag kände mig riktigt mallig efteråt. Till och med sellerin smakade bra i det här sammanhanget.

Receptet var fantastiskt, men en annan bidragande faktor till att denna soppa blev så god, var att jag gjorde den på hemmagjord fond. Ganska mycket jobb för några deciliter fond, men det var det utan tvekan värt. Sist vi åt skaldjur här hemma, sparade jag på skalen och frös in dem. Grymt smart idé. Receptet på fonden jag gjorde finns längst ner i det här inlägget. Här kommer receptet på soppan:

Fisk- och skaldjurssoppa
4-6 portioner

600 g fiskfilé, jag använde torsk och lax
1/2 purjolök
1 st gul lök
1 st morot
1 stjälk selleri  
2 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde 
2 msk tomatpuré
6.5 dl skaldjursfond eller fiskfond
salt och nymalen vitpeppar
1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika, dill)
1 knivsudd chilipeppar
1/2 kg blåmusslor
200 g skalade räkor 
salt och vitpeppar

Skär fisken i cirka 3 cm stora bitar. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar. Fräs grönsakerna i oljan i en gryta. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. Pressa i vitlöken. Tillsätt vin, grädde, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter. Skölj och borsta musslorna noga. Släng de som är trasiga eller redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Räkorna får inte koka, då blir de sega. Servera soppan med gott bröd.


Skaldjursfond
6-7 dl

1 kg skaldjursskal (jag använde 2/3 räkskal och 1/3 kräftskal)
1 stor morot
1 gul lök
1 msk olja
2 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
1 dl vitt vin
vatten så det täcker, ca 13-15 dl

Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut skaldjursskalen på en plåt och rosta dem i ugnen i 10 minuter. Under tiden, skala och skär moroten i bitar och grovhacka löken. Hetta upp oljan i en stor gryta och stek grönsakerna och tomatpurén i den. Tillsätt de rostade grönsakerna, vitpepparkornen och lagerbladen. Slå på vinet och så mycket vatten att det täcker hela häligheten.

Låt alltsammans sjuda i 30 minuter, skumma vid behov. Låt därefter fonden vila i kastrullen i ca en halvtimma. Sila därefter bort skalen. Låt stå i minst 1 timma och så att det grumliga faller till botten. Häll över fonden i en kastrull (inte bottensatsen) och koka ner till hälften, det tar drygt en timma. Klart!

 

måndag 13 januari 2014

En helg på spa

Förra helgen spenderade jag och Ola på St Jörgen Park Resort. Lite barnfri tid sådär efter allt jul- och nyårsstök gjorde inte alls ont. Vi njöt av var sin sparitual, tre-rätters middag på hotells fantastiska restaurang Garden café och sedan sovmorgon och hotellfrukost. Som sagt, det gjorde inte ont.

Vi har varit på St Jörgen förr, närmare bestämt för två år sedan. Sedan dess har de gjort lite förändringar på spaavdelningen. Numera måste man boka en sparitual för att få gå in på bastuavdelningen, vilket gjorde att de var mindre folk på den avdelningen och därmed inte så rörigt.

Själva sparitualen är kanske inte den mest prisvärda aktivitet man kan tänka sig. Tillgång till ett antal bastur och varma och kalla källor samt en påse med krämer man får kleta på sig själv. Allt för det nätta priset 850 kr per person.Vi bokade ett paket med övernattning, sparitual och 3-rätters och då känns det betydligt mer prisvärt. Men 850 pix tycker jag inte det är värt om jag ska vara ärlig.

Maten då? Jo, den var mycket bra. Till förrätt åt vi rökt kolja med löjrom och picklade grönsaker. Gott och vackert som en tavla. Varmrätten bestod av hjortytterfilé och med Pommes Anna gjord på jordärtskocka. Köttet var perfekt tillagat och skyn med smak av karljohansvamp var salt och god till det hela. Efterrätten var också väldigt vacker, en blåbärsparfait med citronkaka och lakritsmaräng. Blåbärs- och citronsmaken var tydlig och frisk men marängerna smakade inte särskilt mycket lakrits.


Sammanfattningsvis väldigt vackra och väl tillagade rätter. Min enda synpunkt på maten är väl i så fall att smakerna är lite för försiktiga. Det tyckte jag sist vi besökte restaurangen också. Det är inte så mycket wow-effekt på smakerna, lite extra salt gör det bättre men inte perfekt. Men jag är nog ganska petig ändå.

Frukosten var lyxig och innehöll allt man kan tänka sig. Goda juicer, färsk frukt, minicroissanter, ägg och bacon och våfflor. Det var onekligen en bra vistelse. Jag åker gärna dit fler gånger.

torsdag 2 januari 2014

Nytt och härligt

Det var ett tag sedan jag skrev något här på bloggen, men nu är det ett nytt fräscht år och jag tänkte blir lite bättre på att blogga 2014. Med start idag. Jag tänkte till och med skaffa mig en ny fräsch blogg någon gång snart. Jag tror att åratal av tjat på Ola, att hjälpa mig göra bloggen snygg kan ha gett utdelning för nu har han faktiskt börjat skissa på en design åt mig. (Jag är ju för fasiken gift men en webb-ad, då har man väl ändå rätt till att ha en snygg blogg?!)

Hur som helst, nu när det är nytt år och allt kan det vara ett bra tillfälle att önska och lova lite inför framtiden. Förra året lovade jag att jobba mindre och njuta mer och med facit i hand kan jag konstatera att jag lyckades leva upp till 50% av mina löften. Jag har faktiskt njutit mer och det är jag mycket nöjd med. Det där med att jobba mindre är något jag får ta med mig till det här året. 2014 ska bli ett år med mer fritid!

Jag även klurat på matrelaterade löften för det nya året. Jag har nämligen som ambition att laga mer vegetarisk mat (det är jag inte ensam om, har läst många bloggar med det löftet!). Minst en dag i veckan ska bli kött fri men gärna fler. Vi har den senaste tiden varit ovanligt köttfixerade och måste bli ändring på det. Har precis klickat hem en vegetarisk kokbok och alla verkar hylla, ser mycket fram emot när den dimper ner i brevlådan.

Jag ska också bli bättre på att ta hand om rester. Har väldigt dåligt samvete över all mat vi slänger, även om vi redan under föregående året blev bättre på att äta rester. I år ska jag bli bättre på att ta med mig matlåda till jobbet, det kan nog göra susen för min ekonomi.

Erika föreslår att man ska ha som mål att lära sig tycka om något nytt under året, t ex en ingrediens, dryck, maträtt eller krydda. Det kan nog vara en bra idé för mig som planerar att äta mer vegetariskt för det är ganska många grönsaker jag inte gillar när jag tänker närmare efter. Så mitt mål är att börja gilla selleri och fänkål, för de är väldigt vanliga och det hindrar mig lite att jag tycker det är så fasligt äckligt. Speciellt selleri. Finns det någon god mat med selleri? Finns det någon snäll rätt med selleri som det kan vara bra att börja med? (Fy, jag ångrar redan det här...)

Ett sista mål kommer här och det är att baka mer bröd. Det är ju så enkelt och blir så otroligt mycket godare än köpebröd, så det ska väl inte vara några problem att leva upp till det målet.

Gott nytt år på er! Vad har ni för löften/mål för 2014?