onsdag 20 augusti 2008

Dinkelbröd i långpanna

Ígår bakade jag ett bröd, som blev riktigt saftigt och gott. När jag bakar brukar brödet bli torrt väldigt snabbt, men det här brödet var helt ok även efter en dag. Det var supersmidigt att baka, eftersom det inte behöver knådas mellan jäsningarna. Dinkel ska ju vara nyttigt och det gör ju inte saken sämre.

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt olivolja, honung och salt. Fortsätt sedan med de båda mjölsorterna och bearbeta degen tills den lossnar från skålens kanter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Täck en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen och jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skåra rutor i degen med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer: