måndag 8 december 2008

Helenas macarons


Ja, det blev några macarons tillslut. Rosa och med chokladtryffel emellan. Inte så vackra, men goda ändå. Får jag bara köpt mig den där mandelkvarnen och använder en annan tyll på spritsen, så är jag i mål!

Macarons
ca 25 stycken

4 dl florsocker
125 g skållad och mald sötmandel
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 2 droppar röd karamellfärg

Tryffel
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör

Sätt ugnen på 150˚C. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke. I en annan bunke: Vispa äggvitan med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret, vispa till en fast marängsmet. Det tar ca 5 minuter. Häll i de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt. Spritsa, eller klicka ut med två teskedar, ca 50 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper. Låt kakorna vila ca 15 minuter på plåten, vilan gör att dom inte spricker i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen. Låt kakorna kallna.

Koka upp grädden och smöret. Hacka chokladen ganska fint. Rör ner chokladen i grädden och rör tills chokladen har smält helt. Låt tryffeln svalna något, men låt den inte stelna. Bred en klick tryffel på en macaron och täck med en annan, så att det ser ut som en liten hamburgare. Förvara i kylskåpet.

2 kommentarer:

CamillaB sa...

mmmums...men...inget recept?? :-O ;-)

Helena Ahlberg sa...

Jag ska lägga till det!