söndag 24 maj 2009

Goda mackor på hembakat bröd


Detta har varit en underbar helg och det fina är att den inte är slut än. Familjen har varit på utflykt, jag och O har varit på restaurang och igår bjöd vi över vänner till kolonistugan och roligt till sent på natten. Idag väntar en intressant dag, med loppis i hela Majorna. Jag älskar loppisar och det ska bli så kul att se hur mycket gatuförsäljning det blir här idag. Det är första gången en så här stor loppmarknad arrangeras i stadsdelen och jag gillar initiativet! Jag kan berätta mer om det sen.

Jag bakade foccacia till sällskapet igår. Jag har varit sugen på att göra det ett tag och passade på igår när vi var ganska många som kunde äta upp det (det är ju bara gott när det är riktigt färskt). Brödet blev riktigt gott. Jag hade fetaost och timjan på toppen och det funkade fint. Rosmarin hade nog varit bättre, men min var slut tyvärr. Till brödet serverade vi salami, brieost, tomater och sallad. Klassiska smaker som var lika goda som vanligt. Vädret var soligt och vi satt ute till den gick ner. Inne i stugan spelade vi spel, drack cava och hade riktigt trevligt. Hoppas det blir många sådana kvällar i sommar!

Foccacia
En långpanna

50 gram jäst
6 dl mjölk
1/2 dl olivilja
1 1/2 tsk salt
14 dl vetemöl

Tillbehör:
150 gram fetaost i tärningar
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
2 tsk timjan

Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i 40 minuter under bakduk. Arbeta ihop degen i bunken och häll den direkt i långpannan, med bakplåtspapper i. Tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt jäsa övertäckt under bakduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, tyck i fetaostbitarna, strö över flingsalt och timjan. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs i ytterligare 10 minuter. Grädda i 25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna och skär därefter i lagom stora bitar.

5 kommentarer:

Josefine sa...

Foccaccia är något av det godaste jag vet i hela världen. Min syster brukar ha i gröna oliver och feta. Så gott så att jag nästan dör. Ska testa ditt recept nån dag.. blev våldsamt sugen nu.

Anonym sa...

ochåh va gott med hembakt bröd och speciellt det brödet mmmmm

Helena mitt i smeten sa...

Ja foccacia är väldigt gott! Nästa gång ska jag ha oliver i, det lär bli super!

Helena mitt i smeten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.