torsdag 4 juni 2009

Utpressning och mutor

Dagens lunch bestod av utpressning och mutor. Och lite fläskkotletter. Det började med att H utövade utpressning mot mig. Ungefär som för några månader sedan, men nu med en 11-månaders bebis pondus. Hennes stora intresse för kladd har visserligen avtagit något och nu för tiden gapar hon stort nog för att ta emot en lastbil, när jag matar henne. Jag tror att hon egentligen ogillar kladdet runt munnen och hon har räknat ut en smart strategi för att slippa eländet. Duktig flicka! Det händer dock att hon slår bakut och vägrar äta, om hon inte får kladda. Idag var en sådan dag. Jag försökte undvika situationen genom att ge henne kladdfria bitar av potatiskroketter att pilla med, men den lätta gick hon inte på. Hon fick sin vilja igenom och se så glad hon blev!


Tyvärr tänkte jag inte på att ta av henne kläderna och för en kladdfobiker som jag var det ganska psykiskt påfrestande att skala av henne alla plaggen, när måltiden var över. Sedan var det bara att hälla upp ett bad och skura henne ren från topp till tå.

E matvägrade som vanligt, även om jag gjort mat som han gillar. Det hör liksom till, han måste vägra lite varje dag. Jag går i fällan varje gång. Idag till exempel, lovade jag honom att han skulle få en bit chokladkaka (den jag bakade härom dagen), om han åt upp sin kotlett. Det gjorde han, så mutan funkade ju, åtminstone ur ett kortsiktigt perspektiv. Vågar och orkar inte tänka på vad det kan få för konsekvenser för hans relation till mat i framtiden... Ett tips är nog att inte göra som jag i varje fall!

Här kommer receptet på chokladkakan. En riktigt höjdare för den som gillar mint.Mintchokladtårta med after eight

ca 16 bitar

200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl

Glasyr:

25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter, med matfett. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall. För att göra glasyren, blanda matfett, grädde och after eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. Bred glasyren jämnt över kakan och låt den stelna i kylskåp. Kan serveras som den är för den är riktigt mäktig och läcker. Receptet kommer från ICA.

3 kommentarer:

CamillaB sa...

Jag antar att det var denna kakan mamma bjöd på sist? Den var i alla fall grymt god! Tack för receptet!

Helena sa...

Detta är en variant, men minst lika god!

Miss Muffin sa...

Despereate measures for desperate times. Ibland är man tvungen till mutor om man inte ska bli komplett galen! tack för mjukisbyxorna! Blir jättesköna att ha!