lördag 20 juni 2009

Vilken tårta!


Midsommarafton firades på sedvanligt vis i vår kolonistuga och det var mysigt och regnigt. Det brukar alltid vara mysigt och regnigt faktiskt. Vår tradition att vara i stugan kan jag gärna fortsätta med, men det vore trevligt med en annan väderlek någon gång. Går det att ordna till nästa år tro?

Jag gjorde tillslut egen sill och marängtårtan jag skrev om häromdagen. Båda blev mycket bra faktiskt, det var roligt. Tårtan var riktigt somrig och fin. Perfekt för tårtkalas i trädgården, så den lär jag göra igen. Här är min variant på recepet, jag lade till limecurd och det var grymt gott. Den limecurd som jag gjorde var ganska lös, så jag kunde hälla ut den på marängbottnen. En fastare curd är nog bättre att blanda ut i grädden skulle jag tro, annars gör man sönder marängen.

Marängtårta med limecurd och jordgubbar

4 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena

Limecurd

4 lime
3 ägg
2 dl socker
75 g smör

Garnering

1 liter jordgubbar
3 dl vispad grädde

Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum, gärna med elvisp. Vispa i sockret, lite i taget. Tillsätt vaniljsocker, vinäger och majsstärkelse när marängsmeten är riktigt fast. Bred ut en del av marängsmeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Toppa med resten av marängsmeten till en kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt marängformen stå kvar i avstängd ugn tills den är torr och släpper från papperet. Förvara torrt till servering.

För att göra curden, tvätta limefrukterna under rinnande varmt vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker några minuter, gärna med elvisp, i en skål som tål värme. Tillsätt limesaft och -skal. Ställ skålen i en större kastrull med kokande vatten och vispa krämen tills den tjocknar. Låt inte krämen koka, då skär den sig. Lyft upp skålen, rör ner matfettet och låt krämen svalna.

Häll ungefär hälften av limecurden på marängbottnen (spara resten till något annat gått!). Toppa med den vispade grädden och jordgubbarna. Ät och njut!

2 kommentarer:

Josefine sa...

Ja det var en dödligt god tårta. Jordgubbar + lime var en fullständigt underbar kombination. Du är så himla duktig!

Helena mitt i smeten sa...

Tack snälla du! Det är roligt att baka tårta när man får så fint beröm!