tisdag 4 augusti 2009

Krämig potatissallad

Den här potatissalladen gjorde jag härom dagen och den var mycket god. För den som vill göra det lite enklare för sig kan ju alltid använda färdig majonnäs istället för att vispa ihop äggulor och olja. Det var första gången jag gjorde egen majonnäs och det var ju inte alls svårt. Det känns helt klart mer lyxigt med hemlagat!

Jag har provat potatissalladen till både korv och rostbiff och den passade till båda. Jag hade inga färska örter hemma men det blev väldigt gott ändå. Receptet kommer som vanligt från Allt om mat.

Krämig potatissallad

6 portioner

1 1/2 kilo färskpotatis
1 späd purjolök
1 dl grovhackade cornichons eller saltgurka
2 dl grovhackade urkärnade gröna oliver
2 dl färska örter t ex libbsticka, timjan, gräslök, persilja

Sås:
2 äggulor
2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk sötstark senap
2 dl gräddfil
2 1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna av och kallna. Vispa upp äggulorna till såsen. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn sås. Skär den kalla potatisen i bitar och lägg i en skål. Ansa och skiva purjolöken tunt. Blanda potatisen med purjolök, cornichons, oliver, örter och sås. Klart att servera!

Inga kommentarer: