lördag 19 september 2009

Lyxigt äppleflarn


Nu är äpplena i vår koloniträdgård mogna och snart drunknar vi i frukt. Bra då att varenda tidning är fulla med recept på goda pajer och andra recept med äpplen. Inte lika bra för midjemåttet dock. Det här receptet kommer från förra numret av Allt om mat. Det är perfekt när man ska bjuda många och behöver förbereda eftersom flarnen går att frysa. Dessutom smakar de lyxigt, lite som en restaurangefterrätt, trots att de är så enkla att göra.

Äppleflarn "bake-off"
9-12 portioner

Rulla ut 3 rullar färdigkavlad, kyld smördeg (à 2550 g). Halvera degplattorna, det går lätt med en sax. Låt bakplåtspappret sitta kvar. Nagga dem väl med gaffel. Skiva 8-9 äpplen tunt. Lägg dem lite omlott på smördegen. Lägg smördegsplattorna ovanpå varandra med ytterligare en bit bakplåtspapper emellan. Lägg in i frysen. Hit kan förberedas.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram så många flarn som ska bakas och låt dem tina på en plåt. Strö över 2 msk råsocker och 1 msk kanel per flarn. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna något före servering. Receptet ger 6 flarn. Varje flarn räcker till 3-4 personer. Servera med glass eller lättvispad grädde.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag tror aldrig att jag har bakat något flarn, men det är nog dags nu för det såg verkligen väldigt gott ut!

Fin blogg förresten!

Hälsar fröken Dill

Emma sa...

Det där ser väldigt gott ut! :)

/Emmas Kök
http://emmaskök.se