söndag 27 juni 2010

Enkel rabarberkaka med minnen från Belgien

Nu har en underbar midsommarhelg kommit och gått. Jag är fortfarande jätteförkyld, men det är lättare att stå ut med det, när solen skiner och jag har finfina människor omkring mig som bjuder på middag. Midsommaraftons dag firades traditionsenligt på vår kolonilott. På kvällen var vi bjudna på middag hos J och M. Vi intog sill och potatis och ljuvliga små pajer med sparris, på deras innegård, (även om det egentligen var alldeles för kallt för det). Det hör liksom till, det har inte varit midsommarafton på riktigt om man inte frusit rumpan av sig. O fixade efterrätt som bestod av en absurd mängd med Ben & Jerry-glass och jordgubbar förstås. Det var gott. Väldigt gott.

Resten av helgen har vi bara slappat, hängt i stugan och njutit av solen. Vi åt några av våra alldeles egna smultron också och de var så söta och goda så. Idag upptäckte jag hur enormt stor vår rabarberodling blivit då jag inte varit där och skördat på ett tag. Då kom jag att tänka på en rabarberkaka som jag ofta gjorde förr. Den är superenkel att göra och smakar fantastiskt gott. Receptet kommer från den familj som jag bodde hos när jag var au-pair som 20-åring. Jag bodde i ett halvår hos en svensk familj som emigrerat till Belgien. Mina arbetsdagar var långa och inte alltid så roliga då de bestod väldigt mycket av att stryka familjens tvätt och inte så mycket av att passa deras barn. Men vilken god mat de lagade! Det var under det halvåret som mitt stora matintresse väcktes. Inte bara på grund av familjens goda mat utan även för att Belgien är ett fantastiskt matland. Nu när jag skriver om det blir jag riktigt nostalgisk och längtar tillbaka. Det dröjer nog innan jag får återse Waterloo, så jag får hålla tillgodo med rabarberkakan tills dess. Här kommer receptet, bild kommer senare (kameran glömde jag hos J och M).

Enkel favoritkaka med rabarber

200 g rabarber
100 g smör
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i skivor. Smält smöret i en kastrull och rör i rabarberbitarna. Ta kastrullen från värmen och rör i socker, vaniljsocker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll i smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

4 kommentarer:

Så som livet är sa...

Jag får åka hem till mina föräldrar och be om lite rabarber. Min make har klippt ner min rabarberplanta. Verkar vara ett gott recept! Tack.

Helena mitt i smeten sa...

Ja den kakan är nog faktiskt värd en liten extra tur med bilen ;-)

Anonym sa...

Jag gjorde denna idag, blandade med några jordgubbar, den blev riktigt god och saftig behövs ingen vaniljvisp till....TACK! / Carina

Så som livet är sa...

Ja, jag vill tacka för receptet! Gjorde den i går och bjöd på den då mina föräldrar var här. Alla tyckte den var så god. Mamma ville ha receptet. Så, Ja, tack ännu en gång.