torsdag 25 november 2010

Mera julgodis


Jag är fortfarande utan ugn och det är osäkert när jag får en ny. Under tiden lagar jag julgodis på spisen. Idag blev det mjölkchokladfudge, för fudge är något av det bästa jag vet. Jag har flera gånger använt ett annat receptet, med mörk choklad, men idag ville jag prova något nytt. Jag hittade receptet på bloggen En sida med mat, men jag uteslöt turkisk peppar för det hade jag inte helt enkelt. Men lite saltlakrits i fudgen hade nog inte varit dumt!

Den här varianten smakar mycket vanilj och är sötare än den jag brukar göra. Det fina med fudge är, enligt mig, konsistensen. Smakar ungefär som kola men fastnar inte i tänderna. Mmmm...

Det tar en stund att koka detta godis. Det tog cirka en timma innan termometern visade 120 grader. Men det är värt väntan. Och det blir många små fudgebitar också! Tur det, för de kommer bli svåra att motstå, men jag vill ju ha några kvar på söndag när vännerna kommer över på adventsfika.

Mjölkchokladfudge
Många

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk glykos ( finns att köpa på apoteket)
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sätt i termometern. Koka på svag värme tills temperaturen visar 120 grader. Gör kulprovet om du inte har någon termometer. När smeten kommit upp i 120 grader rör i smör och glykos. Låt koka ytterligare 1 minut. Ta kastrullen från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Häll till sist ner vaniljsockret. Rör om och häll i en form med bakplåtspapper i botten. Ställ formen i kylen för att stelna. Vänta med att skära fudgen i bitar tills den är helt kall. Förvaras svalt.

2 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Jag gjorde mjölkchokladfudge förra året, undrar om det var samma recept. Måste plocka fram julgodisrecepten nu. :-)
Ser väldigt gott ut i alla fall.

sana sa...

Låter riktigt gott med mjölkchokladfudge ;d Jag har aldrig gjort gudis själv förut kanske ska prova med ditt recept hehe