tisdag 23 november 2010

Självantändande ugn gör mig grinig


Det har inte varit min dag idag. I morse när jag skulle åka till jobbet, slant jag inte mindre än två gånger i snön, när jag skulle borsta bilen ren från snö. Första gången hade jag dessutom min dotter i famnen och när jag for i backen sa det knak i min rygg. Ajajaj, jag får bara ondare och ondare i ryggen och måste nog besöka en kotknäckare av något slag imorgon.

När jag kom hem från jobbet kände jag mig stolt över att jag tagit fram kycklingklubborna i morse, så att de var tinade, lagom tills middagen skulle tillagas. Sådant brukar jag inte komma ihåg att göra! Jag hade tänkt ugnssteka klubborna efter att jag marinerat dem i en exotisk marinad med bl a apelsin och ingefära. Jag hade sett fram emot det hela eftermiddagen och tänkte att det kunde bli ett fint recept att blogga om. Men vad händer då? Jo, det börjar brinna i ugnen. Inte någon gammal matbit som tagit eld i botten på ugnen, utan själva ugnen brann! Lite läskigt, men lågan slocknade så fort jag stängde av den. Det var den middagen det. Jag fick steka fiskpinnar istället. Vilket antiklimax!

Extra grinig är jag över att inte ha en ugn att baka i, nu när advent stundar. Jag har bjudit över några vänner på adventsfika och så kan jag inte baka! Det är klart, ett under kan ske och vår hyresvärd hinner byta reliken till ugn som står i vårt kök, men det är inte troligt. Oddsen är större att jag vinner på triss, än att han bemödar sig med att byta den innan veckan är slut. (Vi fick vänta i två veckor på en ny kyl, när den gick sönder och det var dessutom mitt i sommaren och 30 grader varmt i snitt varje dag. Ni förstår, vi har en jävla idiot till värd. Bara att vi har en ugn, som är så gammal att den faktiskt självantänder säger en del!)

Jag får helt enkelt tänka om och istället göra en adventsfika bestående av saker som kan tillagas på spisen eller i frysen. Och det är ju faktiskt en hel del godsaker som passar in under de förutsättningarna. Som knäck till exempel. Jag har haft en laddning puttrandes på spisen och hela vår lägenhet luktar underbart av sötsliskig knäck just nu. Julstök är mysigt. Jag känner att knäcken räddar min dag lite grann. Får se hur mycket som finns kvar tills på söndag!

4 kommentarer:

Hanna - Bakfnatt sa...

Nej, vilken otur! Hoppas ryggen blir bra snart och att ugnen blir fixad! Låter gott med knäck =)

Erika - Bakglädje sa...

Aj, det låter inte bra att ha ont i ryggen. Hoppas att du får ordning på den. Låter otäckt med brinnande ugn. Till adventsfikat kan du bjuda på julgodis och kanske göra cakepops av köpta kakor. Fast jag hoppas att ugnen blir lagad/utbytt snarast. Skulle få panik om jag var utan ugn strax innan jul.

Emilia sa...

Men knäck är ju gott! Och kanske stompa (det platta brödet som gräddas i stekpanna) smaksatt med saffran till adventsfrukosten?

Helena sa...

Tack för era fina kommetarer! Vilka bra tips också, cakepops och stompa hade jag inte tänkt på men det kan ju vara kul att göra nu när jag är ugnslös!