söndag 20 februari 2011

Underbar marängtårta


Igår var vi på kalas hos min mamma som nyss fyllt år. Hon bjöd på jättegod mat i form av fläskfilé och två sorters såser. Eller ja, de andra sa att det var gott, jag kände ingen smak alls. Min förkylning som jag har dragits med i tre veckor och som jag har beklagat mig för här på bloggen ett otal gånger, har nu satt sig i bihålorna och jag kände ingen lukt och ingen smak alls. Otroligt tråkigt och handikappande. (Enda fördelen är att jag kan byta blöjor i stinkfri miljö.)

Min mamma hade gjort marängtårta till efterrätt, en sort som hon brukar göra och som jag fullkomligt älskar. Jag glufsade i mig en stor bit, trots att jag inte kände ett uns av den goda smaken. Jag grät lite inombords för att njutningen uteblev. Jag får helt enkelt baka tårtan själv så fort jag blir frisk.

Min mamma är väldigt självkritisk och tyckte tårta var för ful för att fotograferas, men jag tyckte min duktiga syster fick till riktigt bra bilder. Tack syrran!


Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar
10-12 bitar

3 äggvitor
2 1/2 dl socker
3 dl Rice Krispies

Fyllning:
1 dl vatten
1 1/2 msk vetemjöl
50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vispgrädde
250 g färska jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 minuter tills marängen är blank. Vänd ner Rice Krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timma. Ta ut marängen och dela den i två delar.

För att göra chokladfyllningen, koka ihop vatten och mjöl under vispning till en tjock smet. Ta kastrullen från värmen och vispa i choklad och smör. Vispa tills allt smält. Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på den ena marängen. Skölj och skiva jordgubbarna och sprid ut dem på chokladkrämen. Vispa grädden och bred ut även den. Lägg den andra marängen över. Garnera eventuellt med smält choklad som ringlas över tårtan.

7 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Denna är jättegod, jag vet ;-)

charlotta sa...

jag älskar marängtårta. eller allt med maräng, nu när jag tänker efter... tummen upp!

Lina sa...

Ser mumsig ut!

Helena sa...

Den här tårtan får mig att längta efter sommaren!

Cupcakesfluffan sa...

Marängtårta är så gott :-)

Remsan sa...

Åh, någon sådan här tårta brukar min lillasyster göra. Det är så gott!

Emelie sa...

Klassikern, guuud så gott, jag älskar denna marängtårtan, min svärmor gör alltid denna, yummi!