söndag 20 mars 2011

Cannelloni med ricotta och spenat

Härom dagen skrev pickipicki ett inlägg om en HCHF-maträttsom hon gjort. Genialt tyckte jag, som älskar kolhydrater och älskar fett! Dessutom är jag makalöst trött på allt som skrivs om LCHF. Vårt avlånga land verkar vara fullt av frälsta LCHF:are och de missionerar om sin diet så fort de får chansen. Förstå mig rätt, jag tycker att alla ska äta precis vad de tycker om och jag lägger mig inte i huruvida andra väljer att följa en diet. Jag vill bara slippa läsa om det överallt. Det är inte botemedlet mot cancer de har kommit på, det är bara en diet! (Själv skulle jag aldrig klara av att leva utan kolhydrater, bara tanken på det ger mig ångest.)

Nåja, nog om det. Nu ska jag komma till sak. Jag har idag lagat en egen HCHF-middag, som jag är mycket nöjd med. Cannelloni fyllda med ricotta och spenat, mängder med fettstinn bechamel, tomatsås och på toppen mozzarella. Visst låter det gott?! Det var det också! Jag utgick ifrån det här receptet, men jag ändrade lite i det. Jag minskade lite på ricottan och spenaten, men det konstiga är att det ändå blev rätt mycket ricottablandning över. Jag tyckte jag fyllde lasagneplattorna rejält, men jag skulle aldrig kunna få plats med allt det där. Kanske jag använde för lite pasta. I receptet står det 8 färska lasagneplattor, men i paketet som jag hade med mig hem från affären, var det en enda lång bit. Jag vet inte om den biten motsvarade 8 plattor, är det någon som vet? Nästa gång tänker jag köpa två paket lasagneplattor för säkerhets skull för jag vill inte att så god fyllning ska gå till spillo!

Tyvärr gör min min bild inte den här maträtten rättvisa. Jag försökte på massor av sätt, att få till aptitliga bilder, men det gick inte hur jag än försökte. (Det beror nog på all god sås, som pastan är indränkt i!) Inte den snyggaste maträtt jag lagat med andra ord, men definitivt en av de godaste!

Vegetariska cannelloni
4 portioner

500 g ricottaost
450 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
8 färska lasagneplattor
100 g mozzarella

Bechamelsås
3 msk vetemjöl
50 g smör
1/2 tsk socker
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm salt

Tomatsås
500 g krossade tomater
1/2 st gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
1 kruka basilika
1 msk socker
1 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken tillsammans med spenaten, ställ åt sidan och låt kallna. Förbered undertiden bechamelsåsen och tomatsåsen.

Bechamel: Fräs mjölet i smöret och rör till en jämn smet. Häll i mjölk och grädde, lite i taget och låt koka ihop under omrörning. Smaka av med socker, salt och peppar.

Tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan utan att det tar färg. Tillsätt sockret och fräs en stund till. Häll i tomaterna, koka 5-8 minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Rör avslutningsvis i den strimlade basilikan.

Skär det kalla spenatfräset fint och blanda med ricottan. Salta, peppra och blanda till en jämn smet. Skär till pastaplattorna så de blir 12x15 cm. Lägg lite ricottaröra som en tjock sträng på kortsidan av pastaplattan och rulla ihop den till ett rör.

Häll hälften av bechamelsåsen i botten av en ugnsfast form. Lägg på cannellonirören i rad bredvid varandra. Täck med resten av bechamelsåsen och avsluta med tomatsåsen.
Riv över mozzarellan och grädda i mitten av ugnen på, cirka 15-18 minuter.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Det ser hur gott ut som helst. Jag blir superhungrig och vill inte ha något annat än det där just nu men jag har fisk i ugnen. Fisk får helt enkelt duga.

Anonym sa...

Men det ser jättegott ut, det vattnas i munnen....håller med dej, man kan äta ALLT med måtta, skulle heller inte vilja vara utan all go pasta och alla goa potatisrätter. / Carina

charlotta sa...

ha! håller med. skulle aldrig fixa en LCHF-diet eftersom kolhydrater typ är det bästa jag vet. ever.

Remsan sa...

Jag tillhör inte de LCHF-frälsta även om jag minskat mitt intag av de snabba kolhydraterna. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att utesluta kolhydrater helt. Jag har endast gjort det för att må bättre och orka mer. Inte för att banta. Det är ändå synd att så få lyckas med olika dieter eller kanske snarare begränsa sitt kcalintag, Sverigesbefolkning blir ju trots allt fetare. På min avdelning opererar vi ca 12 fetmaoperationer i veckan...

Caroline sa...

Det där ser och låter himla gott! Det är definitivt ett recept jag ska prova.

karin sa...

mums! :D