torsdag 17 mars 2011

En dålig dag men en god soppa


Den här dagen hade jag kunnat vara utan. Nästan i varje fall. Åtminstone när jag körde på en annan bil. Det hade jag definitivt kunnat vara utan. Det var tur att det hände när jag skulle parkera och körde jättelångsamt och ingen (förutom bilarna) kom till skada. Det var ju tur.

Efter parkeringsincidenten gick jag och barnen till stugan och lekte lite. Då bajsar H och i väskan finns allt utom blöjor. Det är bara att vända hem. Det blir mycket gråt och skrik. Jag har tålamod.

Väl hemma lagar jag en soppa som E önskat sig sedan länge. När den väl puttrar på spisen säger han att den tänker han inte äta. Han har redan ätit soppa idag, på skolan. Då blir jag sur. När jag ska mixa soppan, upptäcker jag att mixerstaven är sönder. Då blir jag jättesur.

Lite senare känner jag mig jättedum. Det är så löjligt att bli på så dåligt humör för att prylar går sönder och att barnen inte vill ha maten man lagar. Men det var en sån dag helt enkelt.

Det var tur att soppan var god och att den fick mig på bättre humör. Och det är bra att jag har så fina barn och en snäll karl som står ut med mig. Det är riktigt bra. Nu tittar jag på en dokumentär om Restaurang Noma. Snart ska jag äta lite glass. Inte helt fel, för att vara en dålig dag egentligen.

Boccolisoppa
4 portioner

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g fryst broccoli
1 l vatten
2 st höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk vatten
1 msk pressad citron
2 krm vitpeppar

Tillbehör
100 g strimlad rökt lax
rostat bröd

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken däri. Tillsätt broccoli, vatten och buljongtärningar. Koka upp soppan och låt sjuda ca 5 min. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i matberedare. Ta då upp broccolin med hålslev och mixa den med en del av buljongen. Häll tillbaka i grytan med den återstående buljongen. Rör ut majsstärkelsen i vatten (dubbelt så mycket vatten som stärkelse) och red soppan. Koka upp. Smaka av med citron, peppar och eventuellt salt. Servera med lax och rostat bröd som gnids med en skalad vitlöksklyfta.
Receptet kommer från Allt om mat.

2 kommentarer:

charlotta sa...

jag hade också en skitdag häromdagen, men den var nog inte ens i närheten av din. jag har hört att man får mer tålanmod när man skaffar barn, stämmer det? jag hoppas det... annars ligger jag risigt till.

hoppas ni får en fin helg!

Miss Muffin sa...

Åh herre gud. Fattar om du var sur. Tur att det finns dubbeldaim då. Och att det inte var någon allvarlig olycka med bilen. Men så himla trist med såna utgifter.