tisdag 21 juni 2011

Jordgubbspaj


Igår firade vi här hemma med mat från Pasta e Contorni (deras pappardelle ai frutti di mare är himmelskt god), bubbel och en jordgubbspaj till efterrätt. Anledningen till detta festande är att jag har fått ett nytt jobb. Det känns verkligen roligt och spännande! Nu går jag omkring med ett konstant pirr i magen, ungefär som en nyförälskelse, men det dröjer hela tre månader innan jag kan installera mig på min nya arbetsplats. Jag är redan lite otålig.

Pajen jag gjorde blev väldigt god, även om jag tog en genväg. Mördegen gjorde jag från ett recept ur boken Italienska desserter. Det står att denna sats ska räcka till en paj, men det skulle nästan räcka till två, men det beror ju på hur tjock man vill ha den. Fyllningen bestod av vaniljkräm gjord på masànpulver och halverade jordgubbar. Det hade blivit godare med hemmagjord vaniljkräm, men halvfabrikat är underbart att ta till när man ska lyxa till det en helt vanlig måndag.

Italiensk mördeg

225 g vetemjöl
en nypa salt
75 g strösocker
100 g osaltat smör i bitar
2 ägg, lätt uppvispade
1 tsk vaniljsocker
2 msk iskallt vatten

Lägg socker, smör, ägg och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en jämn smet. Tillsätt vatten och mixa på nytt. Tillsätt mjölet och mixa bara så mycket att allt blandas. Häll på en lätt mjölad yta och knåda försiktigt till en jämn deg. Arbeta snabbt ihop degen med händerna, knåda lätt, forma till en boll och platta ut till en rund kaka. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen i 30 minuter. När degen blivit lite hårdare i kylen, lägg den på en väl mjölad yta. Kavla ut den ca 5 mm tjock och klä pajformen (22 cm i diameter). Pricka botten med en gaffel och ställ in i kylen i ca 15 minuter så att degen sväller.

Värm ugnen till 190 grader. Ta ut pajdegen och klä den med folie. Vik in kanterna mot mitten så de inte fastnar i degen. Häll i och täck med torkade ärtor eller bönor och ställ sedan in pajen i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta sedan bort ärtorna och folien och grädda pajen ytterligare 5-7 minuter tills den är helt torr. Låt svalna och fyll sedan pajen med något gott!

3 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Grattis till det nya jobbet och vilken smarrig paj, riktigt somrig

Erika - Bakglädje sa...

Ser väldigt gott ut!
Grattis till ditt nya jobb!

charlotta sa...

men hurra! GRATTIS!