torsdag 24 november 2011

Lyxig soppa på en helt vanlig torsdag


Idag har jag varit på hos tandläkaren med barnen. För H's del var det ett trauma. Hon skrek hela besöket och vägrade öppna munnen. Till på köpet fick jag uppmaningar om att inte ge henne äppeljuice och jag kände mig som en dålig mamma (för äppeljuicen alltså, inte för att hon skrek. Sånt får man räkna med). E däremot skuttade upp i tandläkarstolen, fick tänderna röntgade och en massa beröm för att hon borstade tänderna så bra. Trots det fick jag förmaningar om att jag och O borde borsta hans tänder, för han är för liten för att göra det helt själv. Man kan visst inte vinna, när det gäller tandläkare.

Vi firade att de var så duktiga hos tandläkaren med att gå och fika. Saft och chokladboll, helt emot tandläkarens ordination, men gott var det! Jag passade på att ta ledigt resten av eftermiddagen, för jag har haft det så intensivt sedan jag började mitt nya jobb. Skönt som bara den. Dessutom låg både Filter och Allt om mat på hallgolvet och väntade på mig när vi klev över tröskeln. Min kväll är räddad med andra ord.

Efter en så lyckad eftermiddag passade det bra med en lyxig måltid. Till middag lagade jag en god fisksoppa/gryta och drack vin till. På en helt vanlig torsdag. Borde göra det till en tradition. Kommer åtminstone göra den här soppa/grytan många gånger, den var supergod!

Fisksoppa med smak av hummer
4 portioner

500 g fiskfilé (jag använde lax och torsk)
250 g räkor med skal
1 msk olja
1 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
3 msk hummerfond
0,5 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
3 dl matlagningsvin, vitt
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
0,5 tsk sambal oelek
2 msk finhackad dill

Skär fisken i 2 X 2 cm stora kuber. Skala räkorna. Strimla purjolöken och finhacka vitlöken och fräs det i olja. Tillsätt salt, sambal oelek, dill, vatten, fond, fiskbuljongtärning, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar, ca 2 minuter. Tillsätt räkorna. Servera soppan med en bit gott bröd.

5 kommentarer:

Fröken K sa...

Ågusågott! Nu blev jag hungrig igen.

Kim sa...

Fin bakgrund! Och finfin soppa ser det ut som. Bokmärker genast!

Anonym sa...

Åååh vad gott det låter! Måste jag testa. Tänkte även testa cannelonin någon dag, den verkar magisk. Igår bakade jag tekakorna igen, de har blivit standard i vårt hem:) Kram Lena

karin sa...

gott!!

Ann-Louise sa...

Det är som att vin och chokladbollar smakar bättre på vardagarna. ;)
Vi ska snart till tandläkaren för första gången med vår dotter och min plan är att redan nu börja träna henne för att gapa stort. Vi får se hur det går...