onsdag 1 februari 2012

Kalvfärsbiffar med feta och soltorkad tomat


De här färsbiffarna lagade jag till middag igår. Det är egentligen en helgrätt tror jag, med tanke på att det tar lite tid att laga. Vi åt middag en timma senare än vi brukar och kocken var bra hungrig och grinig innan allt var klart. Men jag blev snart på bättre humör. Det blev faktiskt riktigt gott. Biffarna och smöret och grönsakerna passade så bra ihop. Och det där med kalvfärs var en hit. Jag har faktiskt inte använt det förut, men konsistensen blev väldigt fin och smaken mild, så det lär jag använda igen. Receptet hittade jag via Skånemejeriets app, men jag ändrade lite såklart. Det skulle egentligen vara prästost i biffarna, men jag var sugen på feta så det fick bli det.

Kalvfärsbiffar med fetaost och soltorkad tomat
4 portioner

600 g kalvfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 liten gul lök
75 g fetaost
4 soltorkade tomater
1 msk finhackade örter (jag använde persilja och timjan)
salt och nymalt svartpeppar
smör till stekning

Grönsaker:
600 g potatis
2-3 morötter
1 röd paprika
1 stor rödlök
1/2 zucchini
1-2 msk olivolja
flingsalt

Örtsmör:
100 g rumsvarmt smör
1 msk blandade örter
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft och lite rivet skal
flingsalt och svartpeppar

Stöt örter och vitlök med i en mortel. Blanda med smör och citron och smaka av med salt och peppar. Vira in smöret i plastfolie och lägg in i kylen så att det stelnar.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta och klyfta potatis och morot. Kärna ur paprikan och skär i tjocka strimlor. Halvera eller klyfta löken. Skär zucchini i tjocka skivor. Lägg alla grönsaker på bakplåtspapper och droppa över olja. Rosta i ugn ca 25 minuter. Strössla med flingsalt.

Lägg ströbröd i en stor bunke och häll över mjölk. Låt svälla ett par minuter. Finhacka löken och skär tomaterna i små bitar. Blanda ner ägg, lök och färs. Vänd sist ner smulad fetaost, tomat och örter samt krydda med salt och nymald svartpeppar. Forma färsen till åtta biffar och stek i smör. Servera med örtsmör och rostade grönsaker.

3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Kalvfärs är bara så gott, kul att göra något annat än bara Wallenbergare på det!

Helena mitt i smeten sa...

Ja prova detta recept om ni önskar omväxling!

Anonym sa...

Använder detta recept gång på gång! Underbart gott med kalvfärs!