söndag 5 februari 2012

Köttgryta med kanel


Just nu lagar jag så mycket mat att jag knappt hinner blogga om allt. Jag har flera fina recept på lager som jag ska skriva om så snart jag har lite mer tid över. Att jag har ont om tid är inget jag klagar över egentligen, eftersom det är för tillfället bara roliga saker som uppehåller mig.

Den här helgen har varit mysig på många sätt, mest för att vi har träffat så mysiga och trevliga människor. Igår bjöd vi hem bästa vännen L med familj och det var lika kul som det brukar vara när de är här. Jag lagade lammracks för första gången i livet och det gick faktiskt över förväntan. Mest nöjd blev jag nog ändå med efterrätten. Jag gjorde en yoghurtmousse som definitivt är värd ett blogginlägg, men jag får återkomma till det.

Idag bjöd vi över H's bästa kompis på en lekfika. Det var första gången någon av H's dagiskompisar var här och lekte och det var mycket efterlängtat. Hon har väntat otåligt hela dagen. När klockan närmade sig tre, när det var sagt att de skulle dyka upp, drog hon fram en stol till köksfönstret och kikade efter dem. Glädjen var stor när kompisen och hans familj väl kom hit. Jag hade gjort en Ananaspaj men barnen var inte särskilt intresserade. De ville ju leka! Vi vuxna däremot drack kaffe och åt paj och hade det allmänt trevligt. Så trevligt att de stannade kvar och åt middag också. Väldigt kul!

Jag bjöd på en gryta med kanel. Den stod på spisen och puttrade i minst två timmar och spred ljuvliga dofter. Dessutom var köttet riktigt mört och fint när det serverades. Enligt receptet skulle det vara starkt paprikapulver i grytan, men det har jag inte hittat någonstans. (Någon som vet var man kan få tag på det?) Så det som egentligen skulle bli het köttgryta blev istället en mild dito. Gott blev det i vilket fall! Receptet hittade jag i Arlas receptapp.

(Het) Köttgryta med paprika och vita bönor
4 portioner

600 g grytbitar av t ex högrev
2 rödlökar
2 msk (starkt) paprikapulver
2 kanelstänger
2 msk olivolja
4–5 dl vatten
2 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
½ tsk salt
1 krm peppar
2 röda paprikor
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
1 msk majsstärkelse
Ev. 3 dl Arla gräddfil till servering

Skala rödlökarna och skär dem i klyftor. Fräs paprikapulver och kanelstänger i oljan i en gryta. Bryn köttet och lökarna i blandningen. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar. Salta och peppra. Låt sjuda 1–1,5 timma tills köttet är mört. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Låt bönorna rinna av. Lägg paprika och bönor i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 20 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Servera med gräddfil. (Jag serverade potatismos till grytan. Jag kan tänka mig att gräddfil är gott att ha till om man använt det starka paprikapulvret).



2 kommentarer:

Kim sa...

Riktigt gött är det när man tar sig för ett långkok, för man får verkligen tillbaka på den investerade tiden (fast egentligen behöver man ju inte göra så mycket).
Jag köpte riktigt starkt paprikapulver i Budapest, men det är ju en bit dit...
Men om du vill kan jag skicka dig en liten påse (har en hel burk)?

Helena mitt i smeten sa...

Budapest alltså. Dit ska ju min man snart. Jag får be honom hålla utkik efter starkt paprikapulver när han är där då! Väldigt gulligt att du erbjuder dig att skicka! Vi kanske sammanstrålar i Majorna någon gång och kan idka byteshandel. Kakor mot kryddor ;-)