söndag 1 april 2012

Cheesecake med lime och jordgubb

Vilken härlig helg! Vi har låtit renoverandet gå på sparlåga och istället hängt med varandra och haft det bra i största allmänhet. Igår var vi en sväng i stugan, åt på Biscotti och vi till och med påskpysslade en stund. Nu har vi ett gäng snygga harar vi kan hänga upp i riset nästa helg.

Idag har jag, min mamma och min syster varit på spa på Orust. Närmare bestämt på Sjögården på Ellös. Inte dumt alls. Vi har badat och bastat och och fått var sin behandling så nu är vi lena som barnrumpor alla tre. Åh, så skönt det var! Sjögårdens spaavdelning var ganska liten men alldeles tillräcklig för våra behov. Det var inte så mycket folk där och stämningen var väldigt vänlig och fridfull. Dessutom var det prisvärt. Vi valde ett spapaket som heter Lyxig söndag och i det ingick lunch med både varmrätt och efterrätt. Maten var god men inte så speciellt. Spat var bättre än restaurangen kan man väl säga.

Vi kom fram till att vi ska spaa (snyggt verb!) tillsammans fler gånger, minst en gång per termin rent av. Det är värt varenda krona! Jag tänkte surfa runt redan nu efter ett spa som vi kan besöka till hösten. Vilka är bra egentligen? Tips tas tacksamt emot!

Igår kväll gjorde jag en cheesecake med smak av lime och jordgubbar, men det var först ikväll vi provsmakade den. Syrlig och god och med härlig röd färg. Skulle passa fint som efterrätt på påsk, men jag misstänker att jag kommer prova något nytt recept då. Det är sällan jag bakar samma kaka två gånger, oavsett hur god den är. Knäppt det där.


Limecheesecake med jordgubbsgelé
8-10 bitar

75 gram smör
10 digestivekex
200 g philadelphiaost
2 gelatinblad
2 små lime, skal och saft
1 3/4 dl florsocker
250 g kesella mager kvarg (en burk)

Jordgubbsgelé:
1 1/2 gelatinblad
250 g frysta jordgubbar
1 dl vatten
4 msk strösocker
pressad saft av 1 lime

Smält smöret i en kastrull. Stöt kexen fint och blanda med smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Riv limeskal och pressa ur saften. Blanda ost, kesella, socker och skal och saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Tillsätt gelatinet i en tunn stråle under omrörning. Häll smeten i formen och ställ i kylen en timme så att den stelnar.

För att göra jordgubbsgelén: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 min i en liten kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan. Ställ i kylen minst 2 timmar innan servering.

7 kommentarer:

Nina sa...

Men shit så gott det låter! Och så SNYGG den är dessutom!

Helena mitt i smeten sa...

Tack! Visst är det fint med den röda färgen!

Kim sa...

Vansinnigt snygg kaka, bonuspoäng där! Nu fick jag sommar-längt (också snyggt ny-ord).
Jag tycker att Bokenäs spa var riktigt trevligt, speceillt då de har utejacuzzis. God mat också!
Länge var min favorit Vann, men sist jag var där vart det lite dåligt skött (lösa räcken osv). Men maten där är alltid grym.

Cupcakesfluffan sa...

Så gott, älskar cheesecake

HAKUNA MATATA sa...

Åh så gott!!!

Monia - mamma till Tuvalie sa...

gottgottgott! =)

clara sa...

Bästa receptet!! <3