tisdag 24 juli 2012

Morots- och rödbetspaj med getost


Härom dagen kom Ola hem med ett kilo rödbetor, utan någon plan för vad de skulle användas till. Jo förresten, han tänkte ha dem till Krögarpytten han också köpte, utan att reflektera över att det kunde varit enklare att köpa färdiginlaggda rödbetor. Hur som helst välkomnade jag inköpet och fattade snabbt ett beslut om att rödbetorna förtjänade ett bättre öde, än att serveras till en äcklig pytt i påse.

Jag sökte runt på diverse receptappar och hittade tillslut det här receptet från Coop. Getost och rödbetor är som bekant en finfin kombination och solrosfröna som toppar denna paj bidrar med god knaprighet. Tillsammans med sallad och en skvätt balsamvinäger blev det en riktig höjdarmåltid.

Morots- och rödbetspaj med getost
4-6 portioner

Pajdeg:
125 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1msk vatten

Fyllning:
4 dl grovt rivna rödbetor
4 dl grovt rivna morötter
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
150 g getost
1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Börja med pajdegen. Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, salt och vatten. Arbeta ihop ingredienserna med händerna eller en matberedare till en blank deg. Låt vila i kylen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten, ca 25 centimeter i diameter. Ställ formen i frysen 5-10 minuter. Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

Börja sedan med fyllningen. Hetta upp olja i en panna. Bryn lök och vitlök cirka 5 minuter. Blanda ägg och mjölk i en skål. Salta och peppra. Sänk ugnen till 200 grader.

Fördela rödbetor, morötter, lök och getost i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen och toppa med solroskärnor. Grädda i 25-30 minuter.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Åh, denna paj kan jag tänka mig blev riktigt god. Vad blir inte gott med rödbetor och getost? :-)

Anonym sa...

Ååå det lät verkligen gott, ska jag prova. Är ju så gott med rödbetor men det blir så sällan man jag lagar till det. Tack för inspirationen / Carina

Helena mitt i smeten sa...

Remsan: Allt blir gott med rödbetor och getost :-)

Kokina: Prova pajen för den blev verkligen god!

Anonym sa...

Den här pajen är så sinnessjukt god. Maken snubblade på det här receptet hos Coop av en slump när vi hade en massa morötter och rödbetor som vi behövde hitta på någonting med. Vi brukar göra en med fetaost istället för getost. Det är SÅ gott. brukar göra stor succe hos gäster också. Vill bara ösa lovord här utifall att någon som råkar surfa förbi här ser receptet och tvekar. Gör inte det, laga och njut :-)