torsdag 2 augusti 2012

Goda rullar med mango och avokado


Jag har visst snöat in på med mango och avokado. Jag gjorde ju en god salsa förra veckan och idag provade jag att göra rispappersrullar med samma ingredienser. Det var mycket lyckat. Jag har länge velat prova att göra rispappersrullar för jag tycker det ser så fräscht och gott ut. Det var precis vad det var också!

Jag provade ett recept som jag hittade i senaste numret av Baka. Den enda ändringar jag gjorde var att jag bytte purjolöken mot salladslök och hade lite vinäger i dressingen. Just dressingen hade tjänat på ännu mer syra, den blev lite för oljig i smaken. Jag ska försöka förbättra dressingen lite nästa gång jag tillagar den här rätten. Då ska jag också prova att ha i räkor istället för lax i rullarna för det tror jag blir godare.

Rispappersrullar med lax, mango och korianderdressing
8 rullar

8 runda rispapper
2 dl kokt jasmineris
2 mangor
2 avocado
1/2 gurka
3-4 salladslökar
150 g rökt lax
salt och peppar
några korianderblad till dekoration

Korianderdressing
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd chilifrukt
4 msk olivolja
1 1/2 msk limejuice
1/2 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
1/2 kruka koriander
salt

Skär mango, avokado och gurka i små bitar. Strimla salladslöken. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Doppa ett rispapper i taget i ljummet vatten och lägg det på en blöt skärbräda. Lägg några korianderblad i mitten på pappret. Fördela några skedar ris ovanpå och sedan det övriga ingredienserna. Vik upp nedre delen av rispappret, vik in sidorna och rulla ihop till en rulle. Servera med dressingen till.

5 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Vietnamesiska vårrullar är de bästa sortens vårrullar. Numera kan man köpa dem på restaurangen Vi Viet på Viktoriagatan i Gbg om man inte orkar laga själv...

En annan latvariant är att göra vietnamesisk nudelsallad men då blir det inte lika fint som rullarna. Prova gärna dressingen till dina rullar. Den innehåller ingen olja och är ganska syrlig.

http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/02/varldens-godaste-vietnamesisk.html

Kim sa...

Sjukt gott med sådana rullar! Just avokadons krämighet passar så bra med krispiga grönsaker. Smart att ha ris i, så blir det med matigt.

Helena mitt i smeten sa...

Ann-Louise: Har inte varit på Vi Viet, men dit ska jag absolut gå! Älskar vietnamesisk mat! Blir väldigt sugen på att testa din nudelsallad också. Ett recept helt i min smak!

Kim: Ja visst är det gott med vårrullar! Att ha ris i var inte dumt alls faskiskt.

tina sa...

Åh vietnamesiska vårrullar är ju dödens gott! <3

Emma - Byemma sa...

Hm, nudelsallad låter som något för mig. Jag tror att jag tillhör en av få som tycker att denna typen av vårrullar är mer eller mindre oätliga. Klarar inte av pappret. Däremot är det väldigt gott att använda samma ingredienser men med mandarinpannkakor. Om man som jag har svårt för konsistensen. ;)

/ Emma