måndag 24 september 2012

Mustig gryta


Igår åkte gjutjärnsgrytan fram för första gången på mycket länge. Den har stått i hyllan och samlat damm sen i vintras, men nu var vädret tillräckligt ruggigt för att laga en mustig gryta till middag.

Jag valde att göra burgundisk rödvinsgryta från ICA. Jag tror bestämt att Josefine har bjudit på den någon gång och som alltid när hon lagar mat, var det mycket gott. Jag fick dock totalt hjärnsläpp när jag stod vid spisen igår. Jag var nära att förstöra middagen helt. Enligt receptet ska det vara koncentrerad fond och motsvarande mängd vatten för att det ska bli 2 dl kalvbuljong. Jag hade i 2 dl koncentrerad fond! Det blev lite stark kan man säga. Megamustigt skulle man också kunna säga. Det krävdes en del fixande med extra vatten och extra vin för att få grytan god, men den bra tillslut trots all vätska.

Receptet nedan är alltså hur jag hade tänkt göra, vilket nästan är på samma sätt som ICA. En mycket god gryta, som står tillräckligt länge i ugnen för att man ska hinna med att baka lite med play-doh med sina barn, läsa en god bok eller krama någon mysig person under tiden. Sånt som hösten är till för med andra ord.

Burgundisk Köttgryta
4 portioner

800 g nötkött, jag använde fransyska
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 msk balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
3-3,5 dl rödvin
1 paket bacon
200 g skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
ca 200 g syltlök
salt
nymalen peppar

Bouquet garni
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Sätt ugnen på 175°C. Ansa och skär köttet i bitar. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Hetta upp lite smör i en gryta och tillsätt köttet. Krydda med salt och peppar. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.

Strimla baconet och skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad med en bit steksnöre. Vänd ner den och en morot i grytan.

Sätt på ett lock och ställ in i ugnen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttet blivit mört. Servera med kokt potatis.

4 kommentarer:

Kim sa...

Där har vi en bra grej man hösten - grytor. Ibland tappar man fattningen helt, du är inte ensam, men snyggt räddat! Den skulle ju vara mustig ju :)

Helena mitt i smeten sa...

Kim: Fördelarna med hösten är enligt mig ganska få, men grytor är ju faktiskt en av dem. Ny säsong av SOA är en annan. Ska nog kunna ta oss igenom denna trista årstid i år igen :)

mumsfillibaba sa...

Älskar mustiga grytor! Härligt med långkok som sköter sig själv!

Helena mitt i smeten sa...

Sofie: Ja, långkok är grymt bekvämt :)