söndag 3 februari 2013

En godkänd kopia


För några veckor sedan var jag på Lilla Linné med världens bästa vänner. Vi drack vin och drinkar och beställde en flaska bubbel som servitrisen sedan glömde ta betalt för. Vi åt också några rätter från deras förträffliga meny av svenska tapasrätter. Jag åt bland annat en mycket god soppa på potatis och rostad blomkål. Den var len och krämig och väldigt smakrik. Häromdagen försökte jag skapa en likadan soppa i mitt egna kök. Den blev inte lika bra, såklart, men riktigt god ändå. Det där med att rosta blomkålen är en riktigt bra idé!

Potatis- och blomkålssoppa
4 portioner

1 blomkålshuvud
4 medelstora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
1/3 purjolök (ca 5 cm)
1/2 msk smör
1/2 msk olja
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt. Skölj blomkålen och dela den i små buketter. Lägg buketterna på den heta ugnsplåten och rosta sedan blomkålen i ugnen i 10-12 minuter. Blomkålen ska få lite färg.

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Finhacka löken och strimla purjolöken. Smält smöret och oljan i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt lök och purjolök och låt dem svettas i fettet någon minut. Tillsätt potatisen och de rostade blomkålsbuketterna. Slå på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa soppan när potatisen och blomkålen är mjuk. Tillsätt grädde och smaksätt med salt, peppar och hackad persilja. Servera med gott bröd som kan doppas i soppan.


4 kommentarer:

Sofi sa...

Gjorde soppan till middag idag och den var mild, krämig och god och fick godkänt av hela familjen inklusive 4-åriga dottern. Så den kommer vi nog göra igen.
Tack för receptet och en inspirerande blogg!

tina sa...

Mmmm! Hurra för rostad blomkål!

Helena mitt i smeten sa...

Sofi: Va roligt att du provade receptet och att hela familjen gillade soppan!

Tina: Jamen visst, hurra!

Charlotta Ljungblad sa...

Oh, Lilla Linné! Där har jag inte varit på ett tag. Soppan ser väldigt god ut! Kommer ihåg att de hade en übergod västerbottenpaj när jag var där sist (men det var som sagt något år sedan...)