lördag 2 november 2013

Potatis- och broccolisoppa



Jag spenderar denna lördag med att skrota omkring här hemma på ett väldigt slapp och avslappnat vis. Har inga planer för hela dagen, förutom att ta hand om mina barn och deras kompisar som är här och leker. Nyligen serverade jag dem soppa och hembakat bröd och de var mer än nöjda. Både soppan och brödet åts med god aptit av alla, inklusive mig själv.

Detta är egentligen en potatis- och purjolökssoppa som jag har haft broccoli i. Det blir krämigt och gott och dessutom ganska matigt. Jag brukar även ha kokta ägghalvor i för att mättnaden ska sitta i länge.


Receptet på det goda brödet får jag återkomma till i ett annat inlägg. Ha en skön lördag, alla fina!

Potatis- och broccolisoppa
4 portioner

4-5 medelstora mjöliga potatisar
1 stånd broccoli
1 bit purjolök, ca 10 cm
1 msk olja
7 1/2 dl grönsaksbuljong (jag använde tärning)
1 dl crème fraiche
salt och vitpeppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken och skär även broccolin i små buketter. Hetta upp oljan i en gryta eller stor kastrull. Stek purjolöken mjuk utan att den får färg. Tillsätt potatisen och slå på grönsaksbuljongen. Låt koka i ca 7-8 minuter till potatisen är nästan genomkokt. Tillsätt broccolin och koka tills alla grönsaker är mjuka, ca 5 minuter. Vispa i crème fraiche och krydda med salt och vitpeppar. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i en matberedare. Servera med kokta ägghalvor och bröd.

3 kommentarer:

Fröken K sa...

Gud vad jag blev sugen på soppa nu, fast jag sitter jäst och däst i soffan efter chips och choklad. Måste prövas!

Kim sa...

Den ser himla god och fin ut! Jag har lite planer på att november ska bli en budget-månad när det gäller maten, så då är den här soppan inte dum. Tack för tipset!

Helena mitt i smeten sa...

Fröken K: Ja pröva denna soppa, mycket godhet för liten insats så att säga!

Kim: Ingen dum idé att göra november till en budget-månad, det skulle ju ge lite extra kulor till den så icke budgetmässiga december. Och då passar ju faktiskt den här soppan alldeles utmärkt på menyn!