tisdag 6 januari 2009

Ännu en pastasås

Morötter lök och krossade tomater, det kan inte bli mycket billigare än så! Det här receptet kommer från Anna Bergenströms "Nya Annas mat". Kokboken är inte så ny längre, min upplaga är från -97, men den är fortfarande väldigt inspirerande att bläddra i. Receptet nedan är till en stor sats, så det räcker även till att frysa in. Jag brukar servera spagetti till, Anna Bergenström tipsar om att såsen även går att använda som fyllning i lasagne. Det ska jag nog prova nästa gång.

Lenas spagettisås
8-10 portioner

3 stora hackade lökar
1-2 msk olja eller smör
2 förpackningar krossade tomater (à 400 g)
1 kg skalade grovrivna morötter
1/2-1 tomatburk vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk oregano
2 dl crème fraiche (ej lätt)
salt efter smak
hackad persilja

Börja med att fräsa löken i olja eller smör i en stor gryta. Lägg i krossade tomater, grovt rivna morötter, buljongtärningar, tomatpuré och oregano. Späd med vatten. Koka allt under lock i ca 30 minuter.
Rör ner crème fraiche, koka upp och smaka av med lite salt eller örtsalt. Servera såsen med mycket hackad persilja över.

2 kommentarer:

stina lind sa...

Fantastiskt god! Vi lagar den ofta!

Helena mitt i smeten sa...

Ja visst är den god Stina!