måndag 8 juni 2009

Goda biffar med getostkräm


Som den småbarnsmor jag är, känner jag mig riktigt dekadent nu när jag dricker rödvin på en måndag. Det blev över lite från i lördags och det vore ju dumt att inte göra slut på det! Jag blev sugen på att laga rustik mat idag, eftersom det skulle passa bra till vårt Riojavin. Därför släpade jag ut mina två barn på en shoppingrunda i eftermiddags. Under denna lilla promanad hann E få flera raseriutbrott och länge såg det ut som att mina ansträngningar inte alls skulle vara mödan värd. Men jag hade fel. Jag lyckades behålla lugnet och överträffade mig själv 100 gånger om vad gäller tålamod och därför njöt jag extra mycket av det där rödvinet idag. Jag vet att jag var värd det!

Färsbiffar med rostade grönsaker och getostkräm

4 portioner

500 g nötfärs eller lammfärs
1 ägg
1 msk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja till stekning

Grönsaker:
5 stora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 msk rosmarin
salt

Getostkräm:
100 g getost utan kanter
1 dl lätt crème fraiche
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis, morötter, palsternacka och rödlök. Klyfta potatisen, skär morötter och palsternacka i stavar. Klyfta även rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftona med bladet på en kniv. Häll oljan i en stor ugnsfast form och blanda alla grönsaker däri.Häll över rosmarinen och ställ in i ugnen. Baka grönsakerna i ugnen ca 30 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till biffarna. Forma smeten till fyra eller fem lika stora biffar. Hetta upp oljan i en panna och stek biffarna ca 3-4 minuter per sida, beroende på tjocklek. Krydda med salt och peppar. För att göra getostkrämen, mosa getosten i en skål. Tillsätt crème fraichen och rör till en slät kräm. Smaksätt ev med salt och peppar. Servera biffarna med rotfrukterna och getostkrämen. Drick gärna ett glas rioja till.

3 kommentarer:

Josefine sa...

Det ser jättegott ut. Getostkräm. Jag tror jag dör. Herre gud vad gott. Och vin. *SUCK*

Camilla sa...

Nu har jag testat och det var riktigt musigt!

Helena mitt i smeten sa...

Javisst är det gott!