söndag 2 maj 2010

Kalas med två sorters paj

I helgen har vi firat min och E's födelsedag. Svärföräldrarna har varit på besök från Stockholm, vilket alltid är lika trevligt och vi har kalas så det står härliga till. Jag har nog gått upp fem kilo i helgen!

Vi bjöd på två sorters matpaj med goda tillbehör och det blev riktigt lyckat enligt mig. Mitt i måltiden tappar E en tand (hans första) och fem minuter senare har tandfen varit där och bytt ut tanden mot en femma. Lyckan var stor för E den dagen. Han fick SÅ många bra presenter. Här kommer lite bilder och recepten på pajerna.

E har fått ett paket som matchar hans tröja, gardinerna, tavlan och filten.

H gjorde sönder 100 ballonger i lördags.

Färska räkor måste man bjuda på när Stockholmare hälsar på!


Getostpajen var godare än den ser ut.

Sparrispajen var min favorit.


Rökt lax passade fint till sparrispajen.

E blåser ut 6 (!) ljus.


Grillad paprika- och getostpaj
6 bitar

150 g vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 g smör
1 krm salt
0,5 dl olja, från paprikaburken
1 rödlök
2 msk olja, från paprikaburken
290 g grillad paprika, Zeta
200 g getost
2 dl mjölk
2 st ägg
3 krm salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Kör mjöl, smör och salt i matberedare eller använd fingertopparna tills smöret är finfördelat. Tillsätt oljan och arbeta snabbt ihop en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Ställ formen kallt. Skiva löken tunt och fräs i 2 msk olja från paprikaburken. Skär paprikan i strimlor och tillsätt den. Fördela blandningen i pajskalet. Skiva getosten och lägg på ostskivorna över lök- och paprikablandningen. Vispa samman mjölk, ägg, salt och peppar. Häll på blandningen vid sidan om osten. Grädda pajen på nedersta falsen ca 25 min tills äggsmeten stannat. Servera sallad till.


Sparrispaj med parmesan
6 bitar

4 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk vatten
500 g färsk grön sparris
4 st ägg
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven västerbottenost

Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg. Tryck ut den i pajformen till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Ansa sparrisen och skär bort den nedersta lite trådiga biten. Koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Dela dem ev om de är långa. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och västerbottenost. Fördela sparrisen lite huller om buller så de inte ligger för tätt. Häll på äggblandningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen till rökt lax, stenbitsrom och crème fraiche.

3 kommentarer:

yasemin sa...

Jag tycker getostpajen såg riktigt god ut. Har en sån på 4 år bredvid mig här som är himla avis på ert kalas :)

Eva sa...

Hej,
Så många kul recept du har! Flera som jag vill prova! kommer att kolla din blogg fler gånger.

mvh
Eva

sana sa...

många fina recept du har!!
jag ska testa bakar sparris paj de se riktigt gott ut!!