tisdag 20 juli 2010

Cupcakes med vinbär och vit choklad


Nu har vi fullt med röda vinbär i trädgården och jag kan tycka att det är svårt att komma på vad jag ska göra med de sura bären. Det är just för att de är så sura som gör det svårt. Förra året gjorde jag saft, men tyvärr gick den inte riktigt hem hos barnen. Bakverk är nog ett bättre alternativ. Igår kom jag på att vit choklad borde passa till röda vinbär, eftersom det är så sött. Efter lite inspirationssök på nätet, blev det tillslut en cupcake som smakade riktigt bra. Men jag tar tacksamt emot tips om vad man mer kan göra med vinbär. Vad brukar ni göra?

Cupcakes med vinbär och vit chokladfrosting
12 stycken

2 ägg
2 dl strösocker
125 g smör
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
2 1/2 dl röda vinbär

Frosting
200 g vit choklad
200 g cream cheese

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ned det i smeten när det svalnat. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och rör ned det i smeten. Blanda vinbären med i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.

Smält den vita chokladen i micro eller i vattenbad. Rör ner cream cheese och blanda samman en slät smet. Bred chokladfrostingen på muffinsen och garnera med färska vinbär.

7 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Så smart att dekorera cupcakesen med vinbär. Jag har tyvärr inte vinbär själv, så jag har inga bra tips.

Anonym sa...

vinbärsgele´ är jättegott i stället
för lingon till middag.Kan också användas som sylt till småkakor.

Så som livet är sa...

Åh! Vad gott. Undrar just om jag skulle kunna bjuda in mig själv hos dig på fika. Blir så jätte sugen ju!!!Jag kan ta med mig en kanna kaffe...hi hi hi.

Mysfamiljen sa...

De såg goda ut. Ska testa dessa en dag :)

Helena mitt i smeten sa...

Erika: Ja så enkelt men fint det ändå blev med vinbär på toppen!

Anonym: Det ska jag testa. Min mormor brukade servera vinbärsgelé till söndagssteken och det var gott!

Så som livet är: Ja jag kan behöva hjälp med att äta upp allt jag bakar! Annars rullar jag snart fram, ha ha ha!

Hemma hos lilla mig: De var faktiskt väldigt goda... ;-)

tina sa...

Vi bakade muffins av röda vinbär: http://www.pickipicki.se/2010/08/rodvinbarsmuffins-ar-skordefest/ Också gott är att göra en långpannekaka tillsammans med hallon (bra kombo): http://www.pickipicki.se/2010/08/hurra-for-pickipicki-idag/ När vi kokar rödvinbärssaft brukar vi blanda med något annat (hallon, eller rabarber) som är lite snällare i smaken. Annars tycker jag svart- eller rödvinbärsgelé är ett toppensätt att spara smaken av vinbär heöa året. Ljuvligt gott och en fin gå-bort-present: http://www.pickipicki.se/2008/08/svartvinbarsgele/

Helena mitt i smeten sa...

Tack Tina för bra tips! Jag är faktiskt inne på att göra saft med rabarber och blanda i det sista av vinbären och se hur det smakar.