fredag 6 augusti 2010

Ugnsrostade färskpotatisar smakar finfint


Igår skördade jag mina sista egenodlade färskpotatisar och det var en ganska stor kasse jag bar med mig hem. Jag vet inte varför det känns så lyxigt att äta något som man odlat själv, men det gör det. Jag känner ett behov av att tillaga dessa små knölar på det allra bästa sätt som finns, för det tycker jag de förtjänar. Så idag ugnsrostade jag potatis till middag och det blev så fantastiskt gott. Verkligen helt överväldigande gott. Jag misstänker att nu blir det ganska mycket ugnsrostat ett tag framöver... Tillbehören går ju att variera. Idag blev det färsbiffar, nästa gång blir det nog kycklingklubbor. Såhär gjorde jag:

Ugnsrostade färskpotatisar
4 portioner

600 g färskpotatis
1 msk olivolja
ca 1 msk flingsalt med chili
3 vitlöksklyftor, krossade
1 näve färsk timjan

Skölj, skrubba och torka potatisarna. Ringla olivolja i en ugnsform. Lägg i potatis tillsammans med timjan, flingsalt och vitlöksklyftor. Ugnsbaka ca 45-55 min (beroende på storleken på potatisen) i 180 grader. Ska om formen då och då.

Citrondoftande färsbiffar

4 portioner

400 g blandfärs
1 ägg
2 msk mjölk
rivet skal från 1/2 citron
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svarpeppar
1 msk olja
1 msk smör

Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma smeten till 8 biffar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek biffarna ca 4 minuter på varje sida, de ska vara helt genomstekta. Serveras till ugnsrostad färskpotatis och ev en klick turkisk yoghurt.

2 kommentarer:

Så som livet är sa...

Mums! Egentligen ganska dumt att gå in på din blogg. Jag vill ju hålla igen på godsaker, med tanke på bilringarna som ökat i sommar. Men tittar jag på dina inlägg så blir jag ju bara sugen!
Ser alltid så supergott ut.
Kram

Helena mitt i smeten sa...

Roligt att du tycker maten ser god ut!

Det där med att hålla igen är inte det lättaste. Det skulle jag också behöva efter den här semestern. Inte helt omöjligt att det blir lite nyttigare recept här framöver...