lördag 11 december 2010

Underbart god och julig kaka



Igår bakade jag den här goda kakan som smakar jul tack vare alla kryddor. Kakan är mjuk och fluffig och det knapriga täcket på toppen passar finfint till. Receptet hittade jag den fantastiska bloggen Bagarstugan. Där finns det inspiration att hämta så det räcker hela 2011! Jag ändrade lite på receptet för jag fick inte ihop toscasmeten till en bra konsistens. Jag la till extra sirap och även lite socker och då blev det som jag ville ha det.



Kryddig kaka med toscaglasyr
ca 8 bitar

3 ägg
2 1/2 dl socker
125 g smör
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk ingefära
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Toscaglasyr
50 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 dl sirap
2 msk socker
150 g hackad mandel

Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölken och låt smöret smälta där i. Tillsätt vätskan i äggsmeten under omrörning. Blanda sedan vetemjöl, bakpulver och kryddor och tillsätt även det i äggsmeten. Häll i smörad form med löstagbar kant. Grädda i 25 minuter i 175 grader.

Smält under tiden smöret i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, socker sirap och mandel. Låt sjuda ihop.

Ta ut kakan ur ugnen, häll på toscasmeten och ställ in den igen. Höj ugnsvärmen till 200 grader och låt stå i ca 8 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, låt kallna innan du tar ur den ur formen. Sikta över florsocker.

3 kommentarer:

tina sa...

Hihi, jag läste tacosmeten. ;-)
Vilken fin julkaka, magen kurrar...

Cupcakesfluffan sa...

Så gott det ser ut, toscaglasyr som är så gott :-)

Erika - Bakglädje sa...

Den ser väldigt god ut.