måndag 17 januari 2011

Lammköttbullar med mynta


Jag är väldigt förtjust i lamm, särskilt om det kryddats rikligt med till exempel vitlök eller som i det här fallet med mynta. Jag hittade receptet på dessa lammköttbullar i det senaste numret av Allt om mat. Jag fick ändra lite på det eftersom originalet innehöll pecannötter och det går inte an för min allergiska make. Jag fick även hoppa över kryddpepparn, för det hade jag ingen hemma. Gott blev det ändå! Sötpotatisen och yoghurtsåsen passade väldigt bra till. Det är verkligen roligt att laga mat när det blir så här bra!

Lammköttbullar med sötpotatis och myntayoghurt
4 portioner

500 g lammfärs
1 liten gul lök
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk hackad mynta
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
rucola

Sötpotatis
4 små sötpotatisar (à 150 g)
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt

Yoghurt
2 1/2 dl matyoghurt
2 msk hackad mynta
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

Yoghurt: Blanda yoghurten med mynta, pressad vitlök och salt.
Sötpotatis: Skölj potatisen. Skär den i 1 cm tjocka skivor på längden. Pensla skivorna med olja och stek dem 5-6 minuter på varje sida. Strö på salt. (Jag stekte potatisen kortare tid och lät potatisen istället bli färdig i ugnen. 225 grader i drygt 5 minuter).
Köttbullar: Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 10 minuter. Skala och finhacka löken och stek den mjuk i lite av oljan. Blanda lammfärsen med ströbrödet, löken, ägget, myntan och kryddorna. Rulla färsen till 20 köttbullar. Stek dem i omgångar i olja i en stekpanna 6-8 minuter.
Lägg upp sötpotatisen och köttbullar på tallriken. Häll över yoghurtsåsen. Garnera med rucola.

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

jag har aldrig använt lamm när jag lagar mat, men köttbullarna ser himla goda ut

Ester sa...

Mums det såg gott ut! Sv: Ja jag tycker faktiskt att det blev en perfekt och god energikick. :) Ha en fin dag!