tisdag 17 januari 2012

Finfin fransk gryta


I lördags bjöd jag syster med familj på Boeuf Bourguignon och det blev (om jag får säga det själv) så himla gott. Nu kan jag inte riktigt ta åt mig äran för det, receptet kommer från Elle mat & vin. Josefine och Mikael bjöd oss på denna gryta en gång i höstas och det var minst lika gott den gången. Jag har verkligen snöat in på grytor just nu, men det har väl med årstiden att göra.

Att laga gryta är ju sällan särskilt komplicerat, man ska bara ha ett par timmar över då grytan kan stå och puttra på spisen. Det sköter sig själv på ett väldigt smidigt sätt. Ja, nu har jag väl sålt in det här ordentligt? Jag hoppas det för jag tycker verkligen ni ska prova det här receptet!


Boeuf Bourguignon
6 portioner

1 1/2 kg högrev
3 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1 flaska rött vin
2 dl köttbuljong
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk
15 smålökar
200 g chaminjoner
1/2 dl hackad persilja

Putsa köttet och skär det i bitar, ca 3 cm. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om. Krydda. Pressa i vitlöken. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll över rödvin och buljong så att det täcker köttet. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock i 1 1/2 timma tills köttet är mört. Skär fläsk i strimlor och skala löken (häll kokande vatten över lökarna innan de ska skalas. Låt stå i 15 minuter och häll sedan av vattnet. Det blir lättare att skala dem då). Rensa och skär svampen i bitar. Stek fläsket knaprigt tillsammans med löken och svampen. Rör ner blandningen i grytan och låt alltsammans sjuda i ytterligare 20 minuter. Strö över persilja. Servera gärna potatismos till grytan. Jag hade även palsternacka i moset och det passade finfint.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Åååååå Boeuf, det är ju så otroligt gott! Måste HA! SNART!
Gillar din Le Creusetgryta, en sån önskar jag mig. Kan man ha den i ugnen fast det är plasthandtag på?
Undrar fröken Dill

Camilla sa...

Det var så gott...och nu kan jag göra det själv också! Tack för det! :)