torsdag 28 juni 2012

Makalöst god jordgubbstårta


På midsommarafton bjöd jag på en otroligt god jordgubbstårta. Jag är inte så självgod som det låter, receptet kommer nämligen från ICA och jag kan inte riktigt ta åt mig äran. Tårtan består av en brownieliknande botten med krossad daim och ovanpå den ett tjockt lager jordgubbsmousse samt en hög med färska jordgubbar. Den var precis så god som det låter!

Jag inser såhär i efterhand att jag inte har följt receptet så noga. Det är väl mer regel än undantag att det händer. I det här fallet har jag haft i dubbelt så mycket jordgubbar i moussen, än det står i receptet. Det var ju tur att det funkade, kunde ju lika gärna blivit så att mängden gelatin inte räckte och moussen skulle i så fall kollapsat. Men det gick alltså bra och tårta blev hög och fin! Jag hade även i mindre kakao och socker i chokladbottnen än vad som stod i receptet, men även den smakade bra ändå. Receptet nedan är med mina ändringar.

ICA kallar tårtan för midsommartårta, men det gör inte jag. Den här tårtan kan man ju äta vilken dag på året som helst! Inte otroligt att den lagas igen när dottern fyller år om ett par veckor tänker jag. Då ska jag se till att ta en bättre bild. Olas mobilfoto får duga så länge!

Jordgubbstårta med browniebotten
12 portioner

110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap (jag använde mörk sirap och det gick utmärkt)
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
drygt 1/2 dl dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Gör sedan fyllningen. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Toppa tårtan med rensade jordgubbar.

Min springform har inte så hög kant och jag klädde formen på insidan med bakplåtspapper som stack upp en bit. Det var tur för annars hade inte all mousse fått plats. Men så hade jag ju i dubbelt så mycket jordgubbar som det skulle vara också. Tänk att det kan bli lite fullt med andra ord.

5 kommentarer:

Marja sa...

Mums, ser god ut! Jordgubbar och brownie är en mycket bra kombination.

http://bakasockerfritt.blogg.se/

Kim sa...

Åh, den tårtan!
Har gjort en liknande med hallon för något år sedan, och den blev grym kommer jag ihåg. Men klart det ska göras med jordgubbar i dessa jordgubbstider, härligt.

Helena mitt i smeten sa...

Marja: Ja visst är det!

Kim: Kan tänka mig att den är minst lika god med hallon!

Littledessert - Recept och Webbshop sa...

Det ser ju super gott ut!

Hanna - Bakfnatt sa...

Åh, det där låter ju precis hur gott som helst!