söndag 2 september 2012

Vinbärspaj med maräng


Har haft en mycket stillsam helg. Har njutit extra mycket av den tack vare att jag är ledig imorgon. Långhelg, är inte det världens bästa uppfinning? Den här gången tackar jag Lillasyster förskola för att de stänger imorgon så att jag blir ledig. Jag har annars mycket svårt för att unna mig semesterdagar mitt i terminen och behöver en bra ursäkt. Den lediga dagen ska firas med sovmorgon, pyssel och besök till biblioteket är det tänkt. På det sättet får både jag och Lillasyster njuta av sådant vi tycker om. Ser mycket fram emot det.

Idag har vi haft besök av ett par av Lillasysters kompisar och då passade jag på att baka en vinbärspaj. Jag tycker vinbär är ganska svåra. Smaken är det inget fel på men de är så förbannat sura. Den här pajen har både en fyllning med crème fraiche och ett täcke av maräng, som dämpade syran på ett mycket bra sätt. Jag blev mer än nöjd med resultatet.

Vinbärspaj med maräng
10 bitar

150 g vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
125 g smör

Fyllning
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl florsocker
1/2 citron (rivet skal)
2 dl röda vinbär
1/2 msk potatismjöl eller maizena

Maräng
2 st äggvitor
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, mjöl, socker och havregryn i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt vila en stund i kylen.

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°. Gör under tiden fyllningen. Blanda crème fraiche, florsocker och rivet citronskal.Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. Fördela vinbären blandade med potatismjöl eller maizena över.

Maräng: Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning till en seg och blank maräng. Klicka ut marängsmeten över vinbären.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills marängen stelnat och fått lite färg. Serveras lite ljummen.

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så gott med de syrliga vinbären till den söta marängen, mumma!

Helena mitt i smeten sa...

Mårtenssons kök: Ja, maräng till vinbär är en klassiker som håller än!

Kim sa...

Långhelg ÄR underbart. Tänk om man alltid jobbat 4 dagar/vecka.

Pajen låter grym! Intressant med creme fraiche i fyllningen. Håller för övrigt med även om vinbär, jag gillar surt, men det blir nästan för mycket rätt upp och ner.

Det finns en grupp på facebook som heter "matbloggare i göteborg", gå med om du har lust!

Helena mitt i smeten sa...

Kim: Jag ska kolla in den där facebook-gruppen. Låter intressant!