söndag 31 mars 2013

Chokladkaka med ljuvlig kolakräm


Jag har blivit ganska kräsen med vilka recept som platsar här på bloggen. Jag har på senare tid bakat flera chokladkakor som inte blivit så bra som jag hoppats och därför har de inte hamnat här. Skam den som ger sig, tänkte jag och bakade en ny kaka till vår påskmiddag igår. Den här gången blev det en riktigt bra kaka, men kan man misslyckas när man häller kolor i en browniesmet och sedan brer en kolakräm över hela kakan? Nej, jag tror inte det. Om man inte tycker det blir för sött då, för det skulle man kunna tycka. Inte jag dock.

Jag utgick från receptet till den här makalöst goda jordgubbstårtan men bytte ut jordgubbsmoussen mot en mycket god kolakräm. Några dekorationer är köpta på konditori, men de finaste har Ola och barnen gjort av päronsmakande marsipan.



Chokladkaka med kolakräm
10-12 portioner

100 g smör
2 dl socker
1 msk mörk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl dl kakao
75 g smörkolor (typ dumle)
smör + ströbröd till formen

Kolakräm:
2 dl florsocker
50 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Skär smörkolan i mindre bitar. Tillsätt mjölblandningen och kolan i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till krämen utom smöret i en kastrull. Sjud tills krämen tjocknat, det tar ca 10-15 minuter. Rör i smöret och låt svalna. Lägg kakan på ett fat och bred över krämen. Låt stelna och dekorera eventuellt med marsipanfigurer.

2 kommentarer:

Kim sa...

Håller med dig, en chokladtårta kan väl knappast bli för söt..?!

Helena mitt i smeten sa...

Eller hur?!