söndag 14 april 2013

Lätt limecheesecake med bär


Nu har vårens kalasmaraton dragit igång för vår del. Ola fyllde år i onsdags och idag firade vi honom med ett litet kalas. Om två veckor är det min och Storebrors tur att fylla år och då är det dags för kalas igen. I år siktar vi dock på att inte ha något barnkalas hemma och det känns mycket skönt. Storebror vill ha Laserdomekalas. Gärna för mig!


Förutom en buffé med bland annat honungsrostade kycklingben, ungsbakade rödbetor och serranolindade sparrisar, gjorde jag även en cheesecake till dagens kalas. Det är gjord på kesella istället för crème fraiche och därför lite lättare än en vanlig cheesecake. God var den, men tyvärr höll den inte formen så bra. Enligt receptet skulle det bara vara tre gelatinblad, men jag tror att fem skulle vara lagom.

Idag fick jag proffshjälp med att ta snygga bilder. Min duktiga syster har tagit bilderna ovan.

Lätt limecheesecake
10 bitar

50 g smör
8-9 digestivekex

Fyllning:
5 gelatinblad
2 dl mjölk
1 dl socker
250 g kesella (1%)
300g färskost
1 dl pressad limejuice (saft från ca 3 lime)
1 msk finrivet limeskal
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
400 g blandade bär
Florsocker

För att göra botten, smält smöret och låt svalna. Krossa kexen till smulor i en mixer eller för hand. Blanda smulorna med det smälta smöret. Fördela blandningen i botten på en form med 24 cm i diameter och med löstagbara kanter. Pressa samman smulblandningen så att det blir en kompakt botten.

För att göra fyllningen, börja med att blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp 1 dl mjölk med sockret. Lyft upp gelatinbladen och lägg dem i den varma mjölken. Rör tills det löst sig ordentligt. 

Blanda kesella, färskost, vaniljsocker, limejuice och limeskal i en bunke. Vispa försiktigt tills smeten blir slät, men rör inte för mycket för då tunnas smeten ut.

Blanda den varma gelatinmjölken med resten av den rumstempererade mjölken. Vänd ner mjölken i kesellablandningen. Vänd runt ordentligt så att det blandas helt. Häll smeten över digestivebotten, jämna till ytan med en slickepott med plasta över. Låt stelna i kyl i minst 2-3 timmar. 

Vid servering, avlägsna formen och dekorera med bär. Pudra över florsocker.



2 kommentarer:

Kim sa...

På det kalaset skulle man varit!

Suzan sa...

Ser jättegott ut!