torsdag 30 september 2010

Mera pannkakor (men idag i plättform)

I vår familj äts de stora mängder pannkakor och många olika varianter på pannkakor. Alla fyra familjemedlemmar har denna rätt som sin favoriträtt och vi tycks aldrig tröttna på det. Idag testade jag att laga äppelplättar, som Pickipicki. Där har vi en ny favorit att lägga till samlingen. Jättegott med lite lönnsirap ringlat över.

Tyvärr blev inte mina så fina att jag ville fotografera dem. Det beror till stor del på att jag inte har en plättlägg. Något jag ska investera i snart, för prylar som kan användas till matlagning kan jag bara inte få nog av. Pickipicki har däremot tagit en jättefin bild på sina plättar så kika in där och låt er inspireras!

tisdag 28 september 2010

Choklad gör mig alltid glad



Idag behövde jag muntras upp lite så jag unnade mig ett besök på Belgiska pralinboden på lunchrasten. Det är ett paradis på jorden, det där stället! Choklad i alla dess former och i vackra förpackningar, gör mig alldeles knäsvag.

Ibland lyxar jag till min tillvaro med några praliner, men idag kunde jag inte sluta där. Jag fick syn på underbara chokladhjärtan i guld och tänkte att de skulle bli underbara som dekorationer på cupcakes.



Sedan fick jag syn på de chokladdragerade solrosfröna och blev med en gång sugen att använda även dem till dekorationer. De är som strössel fast bättre! Så nu sitter jag här med en massa svindyr choklad och längtar till helgen då jag kan börja använda dem.


PS: Jag har smakat på dem och både hjärtanen och solrosfröna är väldigt goda!

söndag 26 september 2010

Äppelrecept # 2: Bittes äppelpaj


I lördags hade vi några vänner över på middag. Då gjorde jag Bittes äppelpaj, ett recept som kommer från tidningen Buffé från ICA. Jag har gjort den förr och visste att den var ett säkert kort. Det knapriga täcket är underbart knäckigt och gott. Den kräsne kanske tycker det är lite för sött, men inte jag. Det kan aldrig bli för sött!

Jag vill också slå ett slag för vaniljglassen från Tofuline. Man behöver inte vara laktosintolerant, mjölkproteinallergisk eller vegan för att uppskatta den. Det är en riktigt god glass!

Bittes äppelpaj
6 portioner

6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över. Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass.

Bacon+kantareller=sant



Det mesta i köttväg skulle jag kunna avstå. Jag föredrar helt klart fisk och grönsaker framför en stadig köttbit. Vad jag däremot inte kan tänka mig att leva utan är bacon. Jag tycker det är så himmelskt gott! I synnerhet om baconet är stekt riktigt hårt så att det blir som rökiga och köttiga små chips. Perfekt att strössla över en sallad eller en soppa. Eller varför inte blanda ner i en pastarätt med kantareller och grädde? Det går ju inte att misslyckas! Den här såsen innehåller dessutom en skvätt balsamvinäger vilket piffar upp rätten ytterligare ett snäpp.

Pastasås med bacon och kantareller
2 portioner

1 paket bacon
200 g kantareller
1 msk smör
1 1/2 dl grädde
1/2 dl vatten (använd gärna pastavattnet)
1/2 msk balsamvinäger
1 msk hackad basilika (jag använde fryst)
nymalen svartpeppar
ev lite salt

Skär baconet i små bitar och stek det hårt. Låt rinna av på hushållspapper så att baconet blir knaprigt. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt de rensade kantarellerna. Stek några minuter till vätskan kokat in. Tillsätt grädden och vattnet och rör om. Smaksätt såsen med balsamvinäger och svartpeppar. Rör i bacon och basilika på slutet. Smaka ev av med lite salt. Servera till pasta.

torsdag 23 september 2010

Uppiffat fiskrecept


För ett bra tag sedan skrev jag om underbart goda havets wallenbergare, som jag lagat. Härom veckan piffade jag till receptet lite genom att ha i ett par matskedar hackad dill i fiskbiffssmeten. Det var inte alls dumt!

På bilden syns även min fina teakfisk, som också är en kapsylöppnare. Den köpte jag på en helt underbar second handbutik som heter Hatterians pinaler i Lessebo. Jag slank in där när jag var på liten rundresa i Småland i våras och hade jag vetat bättre hade jag tagit med mig mer kontakter. Butiken är i tre våningar, plus en stor tomt med möbler och annat. Jag har aldrig varit i en så stor second handbutik förut och sortimentet var enormt. Kika på bildspelet som finns på hemsidan, där kan man se alla fina lampor, glas, kläder, leksaker, porslin, möbler, jag där finns allt! Jag håller på och bearbetar O, så att han ska vilja åka till Småland snart. Jag vill nämligen även bo en natt på Kosta Boda art hotel. Jag slank in även där i våras och åt en fantastisk lunch och njöt i de lyxiga miljöerna. En liten spabehandling och ett dopp i poolen är vad jag hoppas på om vi kommer dit. Kanske jag kan övertyga någon kompis att följa med om inte O nappar...

tisdag 21 september 2010

Godsaker

Det har blivit mycket godsaker de senaste dagarna. När vi var i Stockholm, lyckades jag få med O både till Cupcake Sthlm och till Petit France. Båda dessa besök visade sig vara väl värda de många felkörningar vi gjorde, när vi skulle ta oss runt på Kungsholmens gator.



På Petit France fanns ett stort utbud av finfina macarons. Jag köpte en påse med lite blandade smaker och gav till min svärmor som nyss fyllt år. De uppskattades mycket och den jag smakade på var väldigt god. På Cupcake Sthlm köpte jag mangocupcakes med passionsfruktsfrosting, choklad- och mandelcupcakes med chokladtryffel och hallon- och lakritscupcake. Mmm, de var underbara allihop! Mangovarianten ska jag snart försöka återskapa hemma för den blev min favorit.



Tyvärr blev inte mina bilder så bra för de är tagna med O's mobil i väldigt dåliga ljusförhållanden.

Idag har vi ätit mjölkfria våfflor och lyxat till det med nyskördade björnbär till. Mycket gott!



Nu ska jag surfa runt på matbloggar, för jag är på jakt efter lite nya middagsrecept. Samtidigt ska jag titta på Bokprogrammet, för Siri Husrvedt är med så det kan bli intressant.

måndag 20 september 2010

Jag är så jävla arg

Jag hade tänkt skriva ett inlägg om min helg i Stockholm och de minst sagt goda inköpen jag gjorde där. Men det går inte. Det känns inte rätt. Faktum är att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen och då kan inte jag sitta här och blogga om cupcakes, som om inget hade hänt. Nej, det känns inte rätt.

Jag är otroligt arg och besviken på att så många svenskar har röstat på ett främlingsfientligt parti. Jag vill att Sverige ska fortsätta vara ett tolerant och ansvarsfullt land, där det är självklart att att hjälpa utsatta människor. Jag vill att Sverige ska vara ett land där alla människor har lika värde och där det dessutom anses vara en styrka och fördel att människor tänker och är olika. För det tror jag på.

Mycket kan sägas om detta ämne, men jag nöjer mig med dessa rader. Det här är det första och sista politiska inlägg jag gör på bloggen, för Helena mitt i smeten är en matblogg och inget annat. Det kändes viktigt att få ur mig de här tankarna för jag grubblar på det hela tiden.

Imorgon ska allt vara som vanligt igen, åtminstone här på bloggen.

fredag 17 september 2010

Jag har planer

Nu sitter jag i en skön soffa uppe i Stockholm och surfar på min svärfars dator. Barnen äter glass och leker med farmor. Vi har nyss ätit kräftor och räkor som vi hade med oss från Göteborg. Livet är rätt härligt just nu.

Tänkte snart påbörja min övertalningskampanj. Jag behöver nämligen övertyga O om att det bästa vi kan göra imorgon är att åka till Cupcake STHLM och inhandla några fina muffins. Nu när vi ändå är här. Jag nämnde det förut och då såg han väldigt frågande ut. Att inhandla cupcakes stod tydligen inte högst upp på hans att göra-lista för imorgon...

torsdag 16 september 2010

Det var gott!


Igår var jag ute med min fina vän J och drack vin på Stearin. Det var kul och gott och mysigt och därför blev det inget brödrecept igår som jag utlovat. Det kommer nu istället.

Imorgon åker jag och familjen till Stockholm över helgen. Det har jag sett fram emot länge, för nu var det ett tag sedan jag var i huvudstaden. Har ni några heta tips på vad man göra just nu i Stockholm? Mysiga caféer jag inte bör missa? Restaurangtips tas också tacksamt emot, i hopp om att vi ska få barnvakt någon kväll så att jag och O kan gå ut och äta.

Ha en skön helg vad ni nu än ska göra. Jag återkommer på måndag!

Morotsfrallor med linfrön och havre
20 st

5 dl mjölk
50g jäst
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk honung
2 st rårivna morötter
1 dl havregryn
1 dl linfrön
12-13 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 37 grader, smula jästen i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite av mjölet till utbaket. Arbeta till en smidig deg, det tar minst 6 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidig. Dela den sedan i 20 bitar och forma dessa till bullar. Lägg på bakplåtspapper, låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen 275 grader. Sänk värmen till 225 grader efter 2 minuter och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

tisdag 14 september 2010

Soppa och hembakat bröd


Idag har jag varit ledig från jobbet (ibland är det så välkommet när dagis stänger för utbildning!) och då har jag kunnat leka och mysa med barnen och naturligtvis lagat till lite goda grejer i köket. Inspirerad av Pickipicki som nyligen bloggade om soppa med gott bröd, gjorde jag precis det idag. Både soppan och brödet improviserades ihop av vad som fanns hemma i kylskåpet och båda blev lyckade. Här kommer receptet på soppan, brödet kommer imorgon.

Färgglad fisksoppa
4 portioner

400 g vit fiskfilé (jag använde kolja men t ex torsk eller sej går också bra)
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 bukett broccoli
1/2 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
2 msk hackad dill
1 tsk salt
vitpeppar

Skala och skär potatisen, morötterna och palsternackan i munsstora bitar. Koka upp vattnet och buljongen och tillsätt grönsakerna. Skala och hacka löken och vitlöken och tillsätt även detta i buljongen. Låt koka ca 7 minuter. Skölj och skär broccolin i små bitar. Låt koka med de andra grönsakerna några minuter. Tillsätt fisken, skuren i 2X2 cm stora bitar. Sänk värmen och sjuda soppan i 3-4 minuter, tills fisken är genomkokt. Vispa i crème fraiche och krydda med salt, peppar och dill. Servera ett gott bröd till soppan.

söndag 12 september 2010

Citroncupcakes


Idag hade vi finfina vänner här på fika och då fick jag en ursäkt att baka. Underbart! Jag gjorde citroncupcakes med vit chokladfrosting och toppade dessa med björnbär från kolonin. Det blev riktigt lyckat! De där björnbären har jag väntat på länge. Jag fick plantan när jag fyllde år för tre år sedan och idag var första gången vi åt av bären. Goda var de och det finns fler kvar att plocka. Lyxigt!



E ville dekorera sin cupcake själv. Han använde frosting, strössel, kolasås och godis. Jättegott, enligt honom själv. Jättesnyggt enligt mig.

Citroncupcakes med vit chokladfrosting
10 st

125 g socker
2 ägg
125 g smör
125 g mjöl
1 tsk bakpulver
rivet ska och saft från 1 citron
2 msk mjölk

Frosting
100 g vit choklad
100 g cream cheese
1/2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten till en luftig smet.Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det sedan till smeten. Rör ner skal och saft från citronen och tillsätt även mjölken. Klicka smeten i muffinsformar och grädda dem i ca 15 minuter. Låt svalna

Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Rör ner cream cheessen. Sikta ner florsockret och rör till en slät smet. Bred ut chokladfrostingen på de avsvalnade muffinsen.

lördag 11 september 2010

Försvinnande god tarte tatin



Vid det här laget har jag nog testat 100 olika efterrätter med äpple. Det beror på att jag har väldigt gott om äpplen så här års och är näst intill besatt av att hitta på olika sätt att få all frukten att gå åt. Trots det har jag aldrig provat att göra klassikern Tarte tatin. En efterrätt som verkar vara omåttligt populär bland tv-kockar, för jag har sett pajen tillagas många gånger på tv. Det ser alltid lika gott ut med den klibbiga kolan, mjuka äppelbitar och den frasiga botten. Idag bakade jag en variant från Per Moberg, som var både lättlagad och god (men jag ändrade lite i receptet). Jag gillar rustik mat som inte går att få snygg, ens om man försöker. Det blir avslappnat och bra. Fortsatt trevlig helg kära läsare!

Tarte Tatin à la Moberg
8 portioner

8 äpplen
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten
100 g smör
1/2 dl socker

Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Forma degen till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåpet 30 minuter. Skala och skär varje äpple i 4-6 klyftor och ta bort kärnhuset. Smält smöret och sockret i en järn- eller teflonstekpanna, ca 24 centimeter i diameter och låt smälta på medelstark värme under omrörning. Värm ugnen till 225 grader. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan och stek dem cirka 3 minuter på varje sida på inte alltför stark värme. Ta pannan från värmen. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel, lite större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och peta snabbt in kanterna i pannan. Låt vila i rumstemperatur 15 minuter. Grädda pajen i cirka 30 minuter. Tag sedan ut stekpannan och skär med en kniv längs kanten. Vänd snabbt tårtan upp och ned på ett fat (annars stelnar kolan och då går det inte att få ut pajen ur pannan). Låt vila cirka 10 minuter. Servera vaniljsås eller vaniljglass till.

tisdag 7 september 2010

Bröd enligt konstens alla regler


Jag har det stora nöjet att via mitt jobb träffa en kock/konditor som är mycket duktig. Häromdagen började vi prata brödbakning när vi fikade tillsammans och det var intressant. Med ett glödande engagemang började hon berätta alla sina bästa tips för mig. Jag hade nämligen nämnt för henne att mina bröd ofta blir lite torra och tråkiga. Då sa hon att det blir de inte om man bakar som proffsen. Såhär gör tydligen dom:

° Häll i alla ingredienser samtidigt. Jästen behöver inte lösas upp i degvätskan innan och det gör inget om degvätskan är varmare än 37 grader om man blandar i alla ingredienser samtidigt. Vätskan kyls ner av det andra så jästsvamparna dör inte. Viktigt är att man häller i allt mjöl och inte duttar i lite i taget. Ska glutentrådarna bli långa och fina ska allt mjöl i med detsamma.

° Bearbeta degen väldigt länge. I en assistent kör man degen minst 6 minuter på hög hastighet och sedan ytterligare minst 4 minuter på en lägre hastighet. Även detta gör glutentrådarna starkare och degen fluffigare.

° Värm ugnen till 275 grader och grädda bröden i ugnen på den höga temperaturen i några minuter. Sänk sedan till den temperatur som står i receptet och grädda resterande tiden på den värmen. På det här sättet får brödet en fin och knaprig skorpa och saftigheten behålls inne i brödet (samma princip som att försteka en stek i panna innan den tillagas färdigt i ugnen).

° Spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en duschflaska så att lite ånga uppstår i ugnen. Även detta gör brödskorpan knaprig.

Efter att kocken/konditorn berättat alla dessa tips för mig, var jag ju tvungen att gå hem och testa. Jag bakade bröd efter konstens alla regler (nja, jag sprutade inte in något vatten för det glömde jag faktiskt) och resultatet blev fantastiskt bra! Brödskorpan blev knaprig och god, inkråmet fluffigt och inte det minsta torrt. Bra och pålitliga tips med andra ord! Har ni fler bra tips för brödbaket får ni gärna lämna en kommentar och öka på listan!

Här är receptet som jag improviserade ihop med hjälp av det som fanns i skafferiet. Jag hade i lite rivet äpple för det brukar ge saftiga och goda bröd, men 1 dl var lite för lite. Nästa gång ska jag testa med dubbelt så mycket.

Müslibröd med äpple
2 stycken

5 dl vatten
50 g jäst
1 dl rivet äpple
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk honung
2 dl müsli
8-10 dl vetemjöl special

Värm vattnet till ca 37 grader. Häll i alla ingredienser (spara bara lite mjöl till utbaket) i en bunke och knåda degen kraftigt i minst 6 minuter. Knåda därefter degen ytterligare minst 4 minuter på lägre hastighet. Jäs under bakduk i 45 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 275 grader. Grädde bröden i ca 3 minuter, sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

måndag 6 september 2010

För den som gillar godis

När jag var liten, fantiserade jag om att starta en godistidning. Målet med det hela var att få en massa gratisgodis skickat till mig från landets alla fabrikörer, och godiset skulle jag sedan betygsätta i min tidning. Från 1 till 5 H:n. Drömmen om godistidningen höll jag fast vid lite längre än vad jag känner mig bekväm med att erkänna. Idag hittade jag den här bloggen och då inser jag att det finns fler vuxna än jag som analyserar bra godiskombinationer, funderar över den ultimata konsistensen på kolor och andra döviktiga saker. Hade jag varit barn idag hade nog drömmen varit att driva godisbloggen!

söndag 5 september 2010

Cupcakes i orange och gult



E har velat göra morotsmuffins i flera dagar och idag kände jag mig äntligen pigg nog för att ta itu med det. Jag brukar använda det här receptet, men idag provade vi en annan snarlik variant och de blev goda. Glasyren är den klassiska cream cheese frostingen som passar så fantastiskt bra till. Idag invigde jag mina formar från Klara färdiga och eftersom jag gillar att matcha, plockade jag fram de orangea formarna. Det blev ju riktigt fint! (Om jag får säga det själv :))


Morotsmuffins med glasyr

12 stycken

2 medelstora rivna morötter
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk kanel
2 msk citron juice
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Glasyr
50 g osaltat rumsvarmt smör
200 g cream cheese
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och smör luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt till en fluffig smet. Riv morötterna. Blanda i resten av ingredienserna, inklusive morötterna. Tillsätt mjölken sist. Häll smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda dem i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna. Gör under tiden glasyren. Rör smör och cream cheese till en slät smet. Sikta i florsockret och blanda igen. Bred eller spritsa glasyren på muffinsen. Klart!

lördag 4 september 2010

Rapport från soffan

Den här veckan har förkylningarna avlöst varandra i den här familjen. Först blev lilla H sjuk, dagen efter fick jag hämta hem E från skolan efter att hans fröken ringt och sagt att han hade feber och igår var det min tur att ligga och huttra i soffan. Jag mår redan bättre, även om halsen fortfarande gör ont. Och det är lite si och så med krafterna så jag har inte lagat någon mat som jag kan blogga om. Däremot kan jag tipsa om ett bra brunschställe i Göteborg.

Jag och mina två bästa vänner i världen, var förra lördagen på Ritz och vräkte i oss. Jag måste säga att det var en imponerande buffé de hade dukat upp! Där fanns många sorters sillar och gott bröd. Flera fina ostar och kex. Väldigt många smaskiga sallader, bland annat med stora vita bönor och en jättegod potatissallad. Massor med läckra röror och cole slaw (som jag älskar!). Bland den varma maten fanns lammkorvar, köttbullar, pajer med mera. Naturligtvis fanns där även ett dessertbord och massor med färsk frukt, men jag åt tyvärr ingen frukt för vid det laget var jag för mätt! Jag tror att där fanns något för alla och även en vegetarian skulle ha mycket att välja på. Det enda jag saknade var äggröra och bacon. Och lite snålt att inte apelsinjuice ingick, är inte det den givna drycken vid brunsch (förutom champagne då!)? Hela kalaset gick på 179 kronor och det var det värt. Jag lär gå dit mer än en gång till!

Nu väntar jag på att O ska slå sig ner bredvid mig i soffan. Vi har snöat in på stå-upparen Michael McIntyre och ska kolla på honom på TV. Skönt att veta att jag snart ska skratta så jag gråter! Ha en go kväll kära vänner.

torsdag 2 september 2010

Underbara tekakor


Idag är jag hemma med en förkyld liten dotter och då passar jag på att baka bröd. Jag hittade ett recept på havretekakor här. De blev fantastiskt goda! Bästa brödbaket på länge. På bilden syns förresten min nya brödkorg som jag köpte här. Där köpte jag även en brickfia och en sån här bricka, i hopp om att göra mitt kök lite piffigare. Men det hjälpte inte. Ingenting kan hjälpa mitt fula kök. (Jag vill ha en ny lägenhet nu!)

Havretekakor
12 brödkakor

4 dl havregryn
5 dl mjölk
75 g margarin
1 tsk salt
1 msk sirap
25 g jäst
9 dl vetemjöl

Häll havregrynen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över havregrynen och låt stå i 15 minuter. Smält margarinet och blanda ner det i bunken och tillsätt salt, sirap och den söndersmulade jästen. Tillsätt sedan vetemjölet, degen ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter. Ta upp på bakbord och arbeta degen väl. Dela degen i tolv bitar och forma till tekakor och placera ut på två plåtar. Nagga tekakorna och låt jäsa cirka 30 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 8-10 minuter.