tisdag 30 november 2010

Amerikanska pannkakor till en sjuk kille



Idag är jag hemma med en sjuk liten kille igen. Vi har varit så otroligt mycket sjuka den här hösten och nu är vi riktigt trötta på det.

När barnen är sjuka brukar de få pannkakor eller våfflor, för då äter de, oavsett hur sjuka de är. E valde amerikanska pannkakor idag. Jag har provat många olika recept på tjocka pannkakor, men detta tycker jag är det bästa. Inte så mycket socker så de bränns inte så lätt och de brukar bli flyffiga och fina (inte kladdiga i mitten som det lätt kan bli med yoghurt i smeten). E äter dem helst med sylt, medan jag gärna häller på mängder med lönnsirap. Underbart gott!

Amerikanska pannkakor
4 portioner (ca 12 stycken)

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör


Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt därefter resten av mjölken, ägget och det smälta smöret. Blanda inte för mycket. Stek ca 10 cm stora pannkakor i stekpanna på medelstark värme. Servera med sylt eller lönnsirap.

söndag 28 november 2010

Glögg och tilltugg på första advent



Det är mysigt med första advent. Äntligen lyser ljusstakar och stjärnor i de annars så svarta fönstren. Här i Göteborg har vädret varit av värsta sorten och jag har faktiskt inte varit ute på hela dagen. Jag har städat och fixat lite julstämning i hemmet. Nu är jag inte så mycket för julpynt, men några prylar åkte fram. På eftermiddagen kom några vänner över på adventsfika och det var mysigt.

Det blev mycket glögg och godsaker på en gång. O hade köpte Blossas glögg X med smak av saffran. Jag var först lite tveksam till saffran i glöggen men det var riktigt gott! Till glöggen gjorde jag flera sorters tilltugg och godisarna jag gjorde i veckan dukades också fram. Dessutom hade vi en massa goda köpesaker som skumtomar, lussekatter och pepparkakor. J hade även med sig en jättegod kaka som hon hade gjort. Jag åt tills jag var lätt illamående!

Här kommer receptet på ett av tilltuggen jag gjorde. Receptet är hämtat från Coop, men en liten modifiering från min sida. Gott och enkelt att tillaga!

Kanapé med chèvre och fikon
12 stycken

120 g chèvre
1 dl crème fraiche
6 skivor rostat bröd
2 msk smör
2 msk flytande honung
2 krm svartpeppar
2 krm flingsalt
4 färska fikon, i små klyftor
ca 1 msk crema di balsamico

Blanda chèvreosten med crème fraiche. Dela det rostade brödet i tolv bitar. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt honung, salt och peppar och låt blandningen bli varm. Vänd hastigt ner fikonklyftorna i den varma honungsblandningen, cirka 30 sekunder. Skeda upp fikonen på bröden. Ringla över crema di balsamico. Servera genast.

fredag 26 november 2010

Glädjande nyheter

Värden ringde idag och berättade att vår nya spis anländer på onsdag. Jag blev alldeles lycklig när han sa glashäll. Den vi har nu ser vansinnigt ohygienisk ut hur mycket den än städas. Det är en sån där utdöd variant med upphöjda plattor. Den nya spisen kommer se ut som en juvel i vårt avdankade kök. Jag längtar!

torsdag 25 november 2010

Mera julgodis


Jag är fortfarande utan ugn och det är osäkert när jag får en ny. Under tiden lagar jag julgodis på spisen. Idag blev det mjölkchokladfudge, för fudge är något av det bästa jag vet. Jag har flera gånger använt ett annat receptet, med mörk choklad, men idag ville jag prova något nytt. Jag hittade receptet på bloggen En sida med mat, men jag uteslöt turkisk peppar för det hade jag inte helt enkelt. Men lite saltlakrits i fudgen hade nog inte varit dumt!

Den här varianten smakar mycket vanilj och är sötare än den jag brukar göra. Det fina med fudge är, enligt mig, konsistensen. Smakar ungefär som kola men fastnar inte i tänderna. Mmmm...

Det tar en stund att koka detta godis. Det tog cirka en timma innan termometern visade 120 grader. Men det är värt väntan. Och det blir många små fudgebitar också! Tur det, för de kommer bli svåra att motstå, men jag vill ju ha några kvar på söndag när vännerna kommer över på adventsfika.

Mjölkchokladfudge
Många

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk glykos ( finns att köpa på apoteket)
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sätt i termometern. Koka på svag värme tills temperaturen visar 120 grader. Gör kulprovet om du inte har någon termometer. När smeten kommit upp i 120 grader rör i smör och glykos. Låt koka ytterligare 1 minut. Ta kastrullen från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Häll till sist ner vaniljsockret. Rör om och häll i en form med bakplåtspapper i botten. Ställ formen i kylen för att stelna. Vänta med att skära fudgen i bitar tills den är helt kall. Förvaras svalt.

tisdag 23 november 2010

Självantändande ugn gör mig grinig


Det har inte varit min dag idag. I morse när jag skulle åka till jobbet, slant jag inte mindre än två gånger i snön, när jag skulle borsta bilen ren från snö. Första gången hade jag dessutom min dotter i famnen och när jag for i backen sa det knak i min rygg. Ajajaj, jag får bara ondare och ondare i ryggen och måste nog besöka en kotknäckare av något slag imorgon.

När jag kom hem från jobbet kände jag mig stolt över att jag tagit fram kycklingklubborna i morse, så att de var tinade, lagom tills middagen skulle tillagas. Sådant brukar jag inte komma ihåg att göra! Jag hade tänkt ugnssteka klubborna efter att jag marinerat dem i en exotisk marinad med bl a apelsin och ingefära. Jag hade sett fram emot det hela eftermiddagen och tänkte att det kunde bli ett fint recept att blogga om. Men vad händer då? Jo, det börjar brinna i ugnen. Inte någon gammal matbit som tagit eld i botten på ugnen, utan själva ugnen brann! Lite läskigt, men lågan slocknade så fort jag stängde av den. Det var den middagen det. Jag fick steka fiskpinnar istället. Vilket antiklimax!

Extra grinig är jag över att inte ha en ugn att baka i, nu när advent stundar. Jag har bjudit över några vänner på adventsfika och så kan jag inte baka! Det är klart, ett under kan ske och vår hyresvärd hinner byta reliken till ugn som står i vårt kök, men det är inte troligt. Oddsen är större att jag vinner på triss, än att han bemödar sig med att byta den innan veckan är slut. (Vi fick vänta i två veckor på en ny kyl, när den gick sönder och det var dessutom mitt i sommaren och 30 grader varmt i snitt varje dag. Ni förstår, vi har en jävla idiot till värd. Bara att vi har en ugn, som är så gammal att den faktiskt självantänder säger en del!)

Jag får helt enkelt tänka om och istället göra en adventsfika bestående av saker som kan tillagas på spisen eller i frysen. Och det är ju faktiskt en hel del godsaker som passar in under de förutsättningarna. Som knäck till exempel. Jag har haft en laddning puttrandes på spisen och hela vår lägenhet luktar underbart av sötsliskig knäck just nu. Julstök är mysigt. Jag känner att knäcken räddar min dag lite grann. Får se hur mycket som finns kvar tills på söndag!

måndag 22 november 2010

Kul kväll på Puta Madre

I lördags var jag och O och några kompisar på Puta Madre. En relativt nyöppnad restaurang på Magasinsgatan i Göteborg. Jag blev riktigt glad när jag förstod att de som drev Grill el Mundo hade öppnat något nytt. Jag hann inte med mer än ett besök på Grill el mundo innan de tvingades lägga ner, men det besöket var väldigt lyckat! Jag gillade lokalen, maten och personalen. Puta Madre är en restaurang i samma anda, med 20-tals kitsch i sin bästa form (jag älskar sammet!), stiligt klädda servitörer och spännande meny.

Jag åt svartpepparrullad halstarad tonfisk med någon slags sötpotatismosgrej och rostad majs på toppen. Det var mycket gott! Visserligen en av de fulaste maträtter jag ätit (fisken var brunsvart av all peppar och sötpotatisen hade ungefär samma färg. Majsen utgjorde egentligen den enda färgklicken förutom de vackra rödmönstrade tallrikarna), men det gjorde inget för det var en intressant maträtt och inget jag brukar laga till själv direkt. L mitt emot mig åt majstortillas med hälleflundra och hennes mat var riktigt vacker och väldigt färgglad. Jag smakade lite på hennes maträtt och den var också god.

Förutom god mat och trevligt sällskap, njöt jag även att atmosfären på restaurangen. Det var fullsatt i lokalen, mycket folk i baren och musik som bidrog till att höja stämningen. Vi var där tills de stängde, ja de fick nästan kasta ut oss! Det var en lyckad kväll helt enkelt och jag går gärna tillbaka till Puta Madre!

Jag tog inga bilder när vi var där för jag har för dålig kamera på min telefon och min systemkamera är alldeles för stor för att ta med på restaurang. Jag kan ju alltid hoppas att någon vänlig själ vill ge mig en liten kompaktkamera i julklapp, eller ska jag för första gången lägga en massa pengar på en dyr mobil som man faktiskt kan fota med? Det här inlägget hade i varje fall blivit mycket roligare med lite bilder.

söndag 21 november 2010

Utmanad (plus en liten gris)



Härom veckan provade jag att göra en marsipangris för första gången. Det var på jobbet (jag vet, jag har världens grymmaste jobb just nu) som jag fick möjlighet att lära mig från en proffskonditor och med proffsmaripan. Jag förstår nu att det är väldigt stor skillnad på den marsipan som säljs i affären och den som bagerierna använder. Kul var det i varje fall och jag förstår varför man kan bli hocked på modellering!

Inspirationen till att blogga har inte varit på topp den senaste tiden och det är lite synd nu när den är nystylad och fin. Idag har jag köpt senaste numret av Elle mat & vin och hoppas att den ska råda bot på detta oinspirerade tillstånd. Hur som helst brukar den tidningen ha positiv inverkan på mig.

Jag har blivit utmanad av Erika, som driver den finfina bloggen Bakglädje. Det känns tacksamt och bra att svara på några korta frågor om mitt kök, när lusten att blogga recept inte vill infinna sig. Egentligen ska man skicka utmaningen vidare, men jag är lite internetblyg så jag nöjer mig med att uppmuntra er som läser att anta utmaningen om ni vill! Här kommer svaren som jag knåpat ihop:

1. Nämn 3 saker du alltid har i kylskåpet.
(förutom mjölk, smör och ketchup...)

* ägg
* yoghurt
* ost

2. Nämn 3 saker som du alltid har i din frys.

* Majs
* Hallon
* Fisk av något slag

3. Nämn 3 saker som du alltid har i ditt skafferi.

* Torrjäst
* Florsocker
* Müsli

4. Nämn 3 saker som du älskar men sällan köper eftersom att det är dyrt.

* Tryffel (har aldrig köpt och kommer troligtvis aldrig köpa det heller!)
* Sjötunga
* Oxfilé

5. Länka till de tre som du utmanar.
* Som sagt, jag utmanar alla som känner för det!

Ha en skön söndagskväll gott folk!

torsdag 18 november 2010

Tidsbrist

Det dröjer ett tag till innan jag kommer igång med bloggandet igen. Jag har helt enkelt inte tillräckligt med tid just nu. Vardagen är full av måsten och plikter, men det avtar förhoppningsvis snart. Jag har börjat längta efter att sätta igång med lite julstök och det måste jag ju få tid till. Kanske redan i helgen...

tisdag 16 november 2010

Ny layout!

Nu har min blogg fått en ny layouten tack vara min snälla O. Det är därför bloggen har varit stängd i några dagar. Jag trodde han skulle bli klar på ett kick, så att knappt någon skulle märka det, men jag borde förstått att det skulle ta ett tag. Jag är nämligen gift med världens noggrannast man! Hur som helst, nu är den öppen och allt är som vanligt igen, bara lite snyggare!

Jag återkommer i morgon med recept på god mat som jag lagat under tiden som bloggen legat nere. Nu ska jag titta på Dox och sen ska jag sova. Vi ses!

tisdag 9 november 2010

Så här ska kyckling smaka!



Min finfina kollega H hjälpte sin dotter att sälja jultidningar för någon månad sedan och då bestämde jag mig för att unna mig en tidig julklapp. Det var en kokbok såklart. Boken har den tämligen osexiga titeln Billiga veckan- från fattigmanspasta till budgetlyx, men det kan ju faktiskt vara bra att ha en kokbok med bra och billig vardagsmat. Annars blir det lätt så att jag faller för de mer dekadenta kokböckerna där lyx är detsamma som dyrt och maträtterna tar flera timmar att laga. Lena Söderströmm är författaren till den här boken och hon är bra, jag har en annan av hennes kokböcker som jag använder mycket.



Idag provade jag ett recept från Billiga veckan, som var precis så bra som jag hade hoppats på. Ugnsstekt kyckling är aldrig fel, men det här receptet innehåller torkade aprikoser, vilket är något jag sällan använder när jag lagar mat. Aprikoserna, tillsammans med vitlökssmöret skapade en jättegod sky som var lite sötsyrlig i smaken. Om det var den torkade frukten och vitlöksmöret som gjorde kycklingen så saftig och god, eller om det berodde på att jag kostade på mig en majskyckling den här gången, vet jag inte. Det var nog en kombination av båda skulle jag tro, men jisses vad mör kycklingen var! Det var första gången jag köpte majskyckling, men det lär jag göra fler gånger. Vanlig kyckling tycker jag är så smaklös och tråkig och det är helt klart värt de extra kronorna som majskycklingen kostar om den blir så här mycket bättre!



Jag serverade en sallad på spenat, tomat, lök och majs och den passade bra till. Bara lite olivolja och flingsalt på toppen smakade finfint!

Rostad aprikos-, persilje- och vitlökskyckling
4 portioner

1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg
2-3 dl torkade aprikoser
kokande vatten
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
smör till fatet

Kryddsmör
3 msk rumsvarmt smör
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda ingredienserna till kryddsmöret. Lägg aprikoserna i en skål och häll på kokande vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 10 minuter. Ta upp aprikoserna. Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingen med saltet och vitlöken. Lägg kycklingen på ett stort, smort, ugnssäkert fat. Fyll kycklingen med aprikoserna och kryddsmöret (jag hade även in lite under skinnet). Sätt fatet på nedre delen av ugnen och låt stå 50-60 minuter. Ös kycklingen med skyn och aprikosvattnet då och då. Vänd den försiktigt 2-3 gånger under stektiden. Servera med sallad och mjölig potatis (som kan suga upp skyn för det är så himla gott!)

söndag 7 november 2010

Yoghurtscones till söndagsfrukost


Jag har en sjuk karl hemma. Jag tror jag lider mer av hans ynklighet, än vad han gör av själva viruset. Större delen av dagen har jag och barnen varit och firat min pappa som fyller år idag, så jag har som tur är sluppit se så mycket av O's kutryggiga och suckande skepnad. Hoppas han är frisk imorgon.

Till frukost bakade jag scones. Jag misslyckades totalt när jag gjorde väldens enklaste bröd häromdagen, vilket jag måste vara ganska ensam om. Brödet är verkligen busenkelt att blanda ihop, men jag blandande havregryn och sesamfrön och solrosfrön och det passade inte alls ihop i det där filmjölksbrödet. Jag slängde den limpan och kände mig lite patetisk efter att ha misslyckats med världens enklaste bröd!

Jag kände lite upprättelse efter att ha gjort dessa yoghurtscones. Relativt kladdfritt för att vara scones, eftersom bröden lagas i muffinsform. Jag hade ingen honung, så jag penslade bröden med sirap och det gick också bra. Jag hade inte heller vallmofrön, som det skulle vara enligt receptet, men det var gott med sesamfrön också. Receptet hittade jag i en broschyr från Coop.

Yoghurtscones
8 st

6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
50 g rumsvarm smör
1 dl vatten
1 ägg

Pensling
1 msk vatten
1/2 msk honumg eller sirap
blå vallmofrön eller semamfrön

Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i åtta bitar. Smörj en muffinsplåt och lägg i degbitarna, eller lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop vatten och honung eller sirap och pensla bröden. Strö över vallmofrön eller sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

lördag 6 november 2010

Tre kokböcker rikare

Jag har varit på mässa igen. Den här gången var det en Hem och villa-mässa, som min snälla pappa hade fribiljetter till. Jag hade nog inte gått på mässan om det inte var gratis, för jag har ingen villa och lägenheten vi bor i kan knappt kallas hem längre, snarare lagerlokal med sängplatser. (Ja, jag är lite grinig över att vi bor trångt.) Jag och O utgjorde inte riktigt målgruppen för denna mässa full med värmepumpar, utomhusjacuzzi och larmanordningar. Men, där fanns en köksavdelning och intill den en hel del utställare med smakprover av olika slag. Vi provade ostar och yoghurt och pepparkakor och korv och gott var det. Jag föll för frestelsen och köpte med mig ost, bland annat en getost från Jämtland. Den ska jag snart provsmaka med en klick fikonmarmelad till.

Österhagens glass sålde kulglass och det kunde vi inte motstå. Jag har hört talas om denna glass, gjord på gammaldags sätt utan tillsatser. Jag misstänkte att det skulle vara gott, men var inte beredd på att glass kunde vara så gott! Vaniljglassen var min favorit för den var så smakrik. Glassen säljs på Konsum här i Majorna, så det blir inte allför besvärligt att få tag på den igen som tur är.



Bäst av allt var bokrean som fanns inne på mässan. Alla böcker kostade 25 kronor och där fanns ett stort antal kokböcker att välja på. Är det något jag är svag för här i livet så är det kokböcker! Jag slog till och köpte tre stycken. Monikas bästa menyer för vintern och Monikas bästa menyer för våren. Två jättefina böcker av Monika Ahlberg. Den tredje valde O, en kokbok med bara ostrecept (intressant val av mannen med fetmaångest!).



Jo, just det ja. Det fanns en Champagnebar inne på mässan också. Det var ju en kul grej, men eftersom vi tagit bilen hoppade vi över den. Majoriteten av de andra besökarna åkte tydligen spårvagn för det dracks mycket bubbel och vin där inne. Sent på eftermiddagen var ljudnivån något högre och några lätta knuffar fick vi av vinprovande besökare som blivit lite ostadiga på benen. Jag tror inte utställarna klagade för det togs förmodligen ett och annat överilat beslut till inköp där bland montrarna, haha.

fredag 5 november 2010

Färgsprakande sallad



Det här är en sallad som funkar på hösten och vintern. Det fina är kombinationen av salt fetaost och syrliga kärnor från granatäpple. Lite balsamvinäger till blir pricken över i. Många liknande recept innehåller bulgur istället för couscous och det kan jag förstå. Det blir lite mer tuggmotstånd med bulgur, men couscous är mer populärt i vår familj så därför använde jag det.

Trevlig helg!

Couscoussallad med fetaost och granatäpple
4 portioner

4 portioner kokt couscous (eller bulgur)
70 g rucolasallat
150 g fetaost
1 liten rödlök
1 paprika, gul eller röd
1 liten burk majs (160 g)
1 granatäpple, kärnorna
salt, peppar
olja, balsamvinäger

Fördela rucolasallat på ett fat. Skär rödlöken i tunna skivor. Tärna paprikan. Låt majsen rinna av. Blanda samman couscous och grönsaker. Krydda med salt och peppar. Häll couscousblandningen över rucolasalladen. Strö smulad fetaost över. Toppa med granatäpplekärnorna. Servera med olja och balsamvinäger.

torsdag 4 november 2010

Min nya last



Jag älskar choklad och jag konsumerar stora mängder med saltlakrits, men har haft en skeptisk inställning till choklad med saltlakrits. Men för drygt en vecka sedan provade jag några karameller med denna kombination och nu är jag fast!



Igår köpte jag en Plopp med saltlakrits och den var fantastiskt god. (Lakritsfyllningen är helt underbar!) Det blev en till idag... Det kan inte vara bra för figuren, men ack så bra för humöret! Jag hissar!

onsdag 3 november 2010

Pesto med solrosfrön och västerbottenost


Idag har jag lagat pesto med västerbottenost. Det var gott vill jag lova! Peston fick en lite krämigare konsistens, än när den innehåller parmesan, men det var ingen nackdel. Eftersom en familjemedlem är allergisk mot nötter, använde jag solrosfrön istället för pinjenötter och det har jag provat förut. Nästa gång ska jag använda mandel för att se vad som blir mest likt originalet.

Receptet har jag höftat ihop lite så ta måtten mer som en fingervisning. Jag tyckte att peston blev väldigt smakrik, både av ost och vitlök.

Pesto med solrosfrön och västerbottenost

2 portioner

1 kruka basilika
20 g solrosfrön
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
75 g riven västerbottenost
knappt 1/2 tsk salt

Rosta solrosfröna i en torr panna. Mixa alla ingredienser. Tillsätt mer olja om peston blir för fast. Servera till nykokt pasta.

måndag 1 november 2010

Snabbakat bröd och några planer

Jag är väldigt dålig på att planera, eller åtminstone att fullfölja mina planer. Jag längtar efter ordning och struktur, men många av mina beslut fattas spontant, i synnerhet när det gäller mat. Det jag lagar brukar vara det jag är sugen på i just den stunden. Jag tycker det är väldigt svårt att göra veckoplaneringar, för hur ska jag kunna veta vad jag är sugen på till middag på fredag eftermiddag?! En hel vecka fram i tiden. Jag är mycket imponerad av alla välplanerade matbloggare som gör veckomatsedlar och följer dem så noga.

Jag tror mitt liv skulle bli mycket enklare om jag faktiskt lyckades göra en plan och även följa den. Egentligen borde det inte vara så komplicerat, i synnerhet inte om man har en plan bestående av recept som alla låter goda och som man gärna vill prova. Eller? Detta är vad jag är sugen på och förhoppningsvis kommer laga under veckan som kommer. Fullföljer jag bara 50% ger jag mig själv godkänt. Får inte sätta ribban för högt!

Couscoussallad med fetaost och granatäpple

Pesto på solrosfrön och västerbottensost

Sydfransk fisksoppa

Ugnskyckling med aprikoser

Världens enklaste bröd


Här kommer receptet på det snabbakade brödet jag gjorde förra veckan när det stod potatissoppa på menyn. Jag gjorde en skåprensning och använde det lilla som fanns kvar av rågsikten och müslin. Det blev väldigt gott och med så korta jästider var det klart på ett kick.

Långpannebröd med müsli
24 bitar

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
2 msk sirap
1 tsk salt
1 dl rågsikt
1,5 dl müsli utan frukt
10-11 dl vetemjöl

Garnering
1 uppvispat ägg
1/2 dl müsli

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37°. Tillsätt vatten, olja, sirap och salt. Blanda därefter i rågsikt, müsli och vetemjöl och bearbeta degen i en assistent i 5-6 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 15 min. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare 15 min.
Sätt ugnen på 225°. Pensla brödet med äggvispet och strö müsli över. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.